Kom øverst i bunken med en god ansøgning
I en ansøgning kan du vise, at du er motiveret og matcher den stilling, du ønsker. Derudover kan du øge arbejdsgiverens interesse for din profil, hvilket giver et godt udgangspunkt for jobsamtalen. De fleste arbejdsgivere starter med at kigge på CV’et, så hvis du har behov for inspiration til dette, kan du kigge på denne artikel. Når de derefter kommer videre til ansøgningen, har de allerede en idé om din profil, men de kan mangle viden om din motivation, konkrete eksempler på dit tidligere arbejde og hvordan, du konkret tænker at matche stillingen. Dette ønsker vi at hjælpe dig med i denne artikel.
I din ansøgning er det vigtigt, at:
- du altid husker at uddybe på, hvordan du har gjort de ting, du skriver, du kan.
- du kommer med eksempler fra tidligere erfaringer, da læseren/arbejdsgiveren husker eksempler.
- du holder det kort og konkret. Din ansøgning skal gerne være på maks en side.
- du tilpasser den til den specifikke stilling, du søger.
Med dette i baghovedet kan vi dykke ind i de forskellige dele, din ansøgning kan/skal indeholde.
Overskrift
Det er en god idé at lave en overskrift til din ansøgning, så læseren ved, hvad han/hun skal til at læse om. Udnyt overskriften til at fortælle noget om dig og til at vække interessen hos din potentielt kommende arbejdsgiver. Det kan være din baggrund kombineret med det, du søger job inden for; fx kan du skrive “Agil projektleder med international erfaring” eller “Socialpædagog med interesse for specialområdet”. Overskriften skal være på maks en linje.
Motivation
De første par linjer i din ansøgning kan man kalde motivationen. I motivationen skal du fortælle, hvorfor du finder jobbet interessant, og du skal kort fortælle, hvordan du kan bidrage. Hvis du har en speciel eller sjov grund til at søge jobbet, kan det være en god idé at nævne den her, da du så kan skille dig ud fra andre ansøgere.
Uddybning af relevante kompetencer
Dette fylder ca. halvdelen af din ansøgning, og det er her, hvor du uddyber på de relevante tidligere erfaringer, du har. Det kan være fra tidligere stillinger, hvor du har arbejdet med lignende arbejdsopgaver eller fra uddannelse, hvor du har specialiseret dig inden for det, de efterspørger. Husk at komme med konkrete eksempler, så du ikke kun siger, at du er god til fx at male, men også fortæller om, hvad du har malet, og hvordan du er gået til det. I dette afsnit er det en god idé at forholde sig til stillingen og de efterspurgte kompetencer for at være sikker på, at du viser et match til det, de søger.
Supplerende
Under dette punkt kan du uddybe på andre erfaringer, der kan være relevante; det kan også være sociale kompetencer, som fx hvordan du arbejder (bedst i teams eller selvstændigt?). Det kan også være, at du vil fremhæve frivilligt arbejde eller andet, der er relevant for det job, du skal søge. Alt efter, hvor meget andet relevant du har, samt hvor meget de lægger vægt på fx sociale kompetencer, kan dette afsnit variere en del i længde. Som udgangspunkt er det dog en god idé at have det på ca. en fjerdedel af ansøgningen.
Afslutning
Dette er egentlig kun få linjer, men vi nævner det alligevel. Husk at slutte din ansøgning af med en linje, hvor du fx skriver, at du glæder dig til at høre fra dem eller lignende. Husk derudover at skrive: Med venlig hilsen XX. Det giver et godt sidste indtryk og en god start, hvis du skal til samtale.
Vær opmærksom på, at titlerne på disse afsnit alene er til inspiration og struktur for dig. Hvis du ønsker undertitler, kan du i stedet bruge dem til at fortælle noget relevant om det, læseren skal til at læse. Det kan fx være “Erfaring med salg”, hvis du skal til at uddybe på dine erfaringer inden for salg.
Vi håber, at dette har givet dig mod på at gå i gang med ansøgningen, og at du har fået lidt viden om, hvordan du bygger den op og fanger arbejdsgiverens interesse. Hvis du ønsker sparring på indholdet, står vi altid klar til at hjælpe dig med CV og ansøgning. Det kan du læse mere om her.