– i tider hvor inflationen stiger og stiger, og priserne på energi ikke ser ud til at falde lige foreløbigt.
Hører du til en af de mange danskere, som føler sig presset økonomisk på regningerne til forbrug, mad, vand, varme og el? Omkostningerne hertil ser ikke ud til at falde foreløbigt, hvorfor de fleste forbrugere er nødsaget til at foretage nogle tiltag og ændringer i hjemmet. Heriblandt at gøre brug for nogle af de gamle og sunde “husmor/ far” råd, for at få budgettet til at hænge sammen, idet de færrestes lønninger har fulgt med den høje inflation koblet med prisstigninger på almindeligt forbrug, som stiger grundet udbud og efterspørgsel.
Her finder du 5 gode råd til, hvordan du kan spare på din vandregning, og dermed en af dine poster, som prismæssigt er fordoblet sammenlignet med niveauet for bare to år siden:
1. Sluk for vandet, når du ikke bruger det!
Hører du blandt den af dem, som lader vandet løbe, når du børster tænder, sæber dig ind, barberer dig eller lignende, så sluk for vandet og tænd det kun når du skal bruge det. Du sparer ikke kun på vandregingen men også miljøet.
2. Fyld vaske- og opvaskemaskinen helt op
Fyld din vaskemaskine og opvaskemaskine helt op, inden du starter den. Også her sparer det igen ikke kun på vandet men ligeledes miljøet. Skal du skifte dine maskiner ud, fordi de er gamle og ikke kan mere, kan det typisk godt betale sig at gå efter en ny maskine med lavt vand- og strømforbrug.
3. Stop rindende vand
Vasker du op i hånden, så begræns rindende vand, brug opvaskebalje eller sæt proppen i håndvasken. Et gammel “husmorråd” er at vaske de mindst beskidte stykker service op først – så som glas – og slutte af med gryder og pander, som oftest er de mest snavede. Så kan man genbruge det samme opvaskevand, og dermed spare på det; alt dog med måde. Hold ligeledes øje med at toilettet, mv. ikke løber, og få utætheder fikset med det samme.
4. Gør brusebadet til en billigere fornøjelse
Brusebad er for de fleste husstande der, hvor der bliver brugt mest vand – og dermed penge. En beregning lavet af “Videnscenteret Bolius” viser, at et varmt brusebad på 10 minutter kan komme til at koste helt op til 28 kroner, imod et koldt lynbad på 1 min. til 43 øre. Dette er væsentlig mere, end hvad et brusebad kostede for blot to år siden med udgangspunkt i gennemsnitspriserne for koldt og varmt vand.
Varmt vand er betydeligt dyrere end koldt vand. Ifølge SparEnergi.dk kan varmt vand koste ca. dobbelt så meget som koldt; dog afhænger prisen af opvarmningsformen. En nedsættelse af vandtemperaturen kan derfor muligvis have stor betydning – også uden at man dagligt skal tvinge sig selv til at stå i isnede koldt brusebad.
Tag kortere bade og sluk for vandet, når du sæber dig ind, og prøv at stå lige under vandet/tæt på bruseren for at udnytte alt vandet, som kommer ud. En sparebruser/-armatur eller blandingsbatteri kan også hjælpe på vandregningen. Her kan det godt give mening selv at undersøge mulighederne eller spørge professionelle til råds.
5. Tjek din måler/app løbende
Du kan med fordel tjekke din måler og/eller app fra din udbyder – hvis der tilbydes en sådan. På den måde kan du læse eller få notifikationer, hvis der skulle være afvigelser på dit forbrug af vand – eksempelvis hvis toilettet løber, uden du har lagt mærke til det. Man kan også tjekke, hvornår prisen per m3 er mest fordelagtigt.
Som med alt i livet er det godt at have sin sunde fornuft med sig og tage de valg, man føler er sunde og tilstrækkelige for ens eget liv. Som med alle nye vaner tager det tid at implementere, før de bliver til (nye) fastgroede af slagsen.