Hvorfor er det væsentligt at lønforhandle? Kan jeg overhovedet tillade mig at bede om mere i løn? Hvad er realistisk? Og hvad med personalegoder?
Din evne til at forhandle løn er med til at skabe din økonomiske fremtid; det vil sige den fremtid, du drømmer om og gerne vil have. Det er nemlig ikke kun vores forbrugsvaner, der har indvirkning på vores fremtid og økonomiske muligheder, det er også vores evne til at tjene penge.
Det er således væsentligt, at du forhandler din løn og husker at diskutere ansættelsesforhold og resterende indhold i kontrakten, inden du ved ansættelsen underskriver denne. Man skal huske, at det er når ansættelsesforholdet indgås, at der er rig mulighed for forhandling af løn, personalegoder, bonusordninger, aktieoptioner, fri bil og telefon mv. Arbejdspladsen vil gerne have din arbejdskraft, dine kompetencer og al din viden, og dette skal du selvfølgelig kompenseres for, hvorfor det er en god idé at forhandle ansættelsesforhold og kontrakt inden start. Man skal generelt være påpasselig med at sætte sin værdi for lavt eller gå for meget på kompromis – husk på, at ansættelsesforholdet er en “two-way-street”, og at din arbejdsgiver gerne vil have noget fra dig. Er man i tvivl rent juridisk om forhold i kontrakten, er det en god idé at få en advokat eller din fagforening til at læse den igennem, da de har juridiske kompetencer til at bistå dig med; de kan komme med gode råd og vejledning, inden du underskriver kontrakten.
Din løn forhandles ofte en gang om året, men rent faktisk er du i ‘lønforhandling’ året rundt. Skifter du afdeling eller stilling, kan det godt være en god idé at bede om en lønforhøjelse i samme omgang.
Hvad er løn?
Løn kan forekomme i forskellige elementer, hvorfor det er væsentligt, at den bliver strikket sammen på en fordelagtig og gennemsigtig måde for lige præcis dig.
Din løn kan bestå af følgende:
– Grundløn
– Tillæg
– Aktieoptioner
– Overarbejde/merarbejde
– Bonus
– Pension
– Ferie
– Honorar
– Uddannelse/kurser mv.
– Personalegoder som: fri bil, telefon, internet, aviser, sundhedsforsikring, kritisk sygdom, tab af erhvervsevne-forsikring, årligt helbredstjek, gruppeliv/livsforsikring, fri fitness, diverse tilskud og fri benyttelse af diverse tjenester mv.
– Løn under barsel
– Flexibilitet; mulighed for at arbejde hjemme, flextider mv.
Gør op med dig selv, hvad der er vigtigt for dig – hvad, hvor meget og hvor lidt skal du have med i din løn? Undersøg gerne, hvad andre med din erfaring, anciennitet, uddannelse og kompetencer tjener, og undersøg også, hvad din virksomhed (eller den, du skal ansættes i) kan tilbyde.
Inden du går til lønforhandlingen
Når du forhandler, er det først og fremmest vigtigt, at du er forberedt. Gør dig selv følgende tanker:
– Tænk ambitiøst – sæt ikke dig selv for lavt.
– Hvad vil du gerne have ud af mødet?
– Overvej, hvem din “modspiller” er; hvem skal du forhandle med, hvilke beføjelser og rammer har de osv.
– Lav en logbog, hvor du opstiller dine succeser. Denne logbog skal du have med dig året rundt; her skriver du ned undervejs, hvilken merværdi du har været for virksomheden, hvordan du har overperformet, leveret, gjort en forskel, løftet dine kompetencer osv.
– Find tre gode grunde til, at du skal stige i løn – og vær klar i spyttet.
– Overvej, hvad dine argumenter er værd – det kan være en fordel at formulere dine egne mål og holde fast.
– Overvej, hvad du er drevet af: Er det for eksempel opgaven, kollegaerne, uddannelsen, lønnen, udviklingen, ansvaret, karrieren m.m.?
– Vær realistisk med hensyn til det, du beder om i lønstigning – tjek lønstatistikker, så du har disse som pejlemærke.
– Hvilken sektor er du ansat i? Er det privat eller offentlig, og hvordan er økonomien skruet sammen? Er det realistisk at bede om lønforhøjelse, løngoder, tillæg, bonus mv., eller er virksomheden i økonomiske vanskeligheder?
– Undersøg og overvej også dine alternativer til lønstigning – er der andre parametre end løn, der er til at skrue på?
– Overvej, om der er noget uddannelse, kurser, personalegoder eller andet, du også gerne vil have med i din lønpakke?
– Er der mulighed for bonus/aktieoptioner – og hvad skal der til for at opnå det? Sørg for, at disse mål er specificeret, så du ved præcis, hvad der forventes af dig: Hvordan når du målene, der kan udløse bonus og/eller aktieoptioner?
– Overvej ‘balanced scorecard’-måleværktøj (HR, finansielle mål, interne processer, kundetilfredshed mv., så dine mål er kvantificerbare, dvs. noget, der kan måles og vejes.
– Overvej konsekvensen for dig selv, hvis du ikke får det, du ønsker – vil du acceptere det eller ej?
– Øv dig gerne på dine argumenter, så de er overbevisende.
– Afslut i en god tone – og tru aldrig, heller ikke med at sige op.
– Husk at få alt på skrift!
Husk også, at det ikke er alle kampe/diskussioner, man behøver at vinde; man skal vælge sine kampe med omhu, du skal trods alt fortsat kunne se din leder og/eller virksomheden i øjnene, efter du har forladt lokalet.