Din daglige økonomi handler om tilvalg og fravalg – hvad prioriterer du at have penge til? Vi bruger mange penge hver måned på ting, vi egentlig ikke behøver kaste så mange penge efter.
Du kan meget nemt ændre i dine vaner med få gode tiltag, hvis du overvejer, hvordan dine prioriteringer ligger. Vil du fx spise økologisk? Vil du undgå madspild? Vil du på en dyrere ferie, eller vil du bare låne et sommerhus?
Gennemgå dine vaner og saml fx boner for en måned for at se, om der er noget, du kan spare på.
Herefter kan du vælge at ændre i dine udgifter – er der nogle udgifter, du nemt kan spare på eller formindske?
Du kan se på både de faste udgifter og de variable. Her er et par eksempler på hhv. faste og variable udgifter, som du nemt kan ændre ved:
Faste udgifter:
1: Bolig: Boligen er for de flestes vedkommende den dyreste udgift og således den udgiftspost, der fylder mest i budgettet. Overvej derfor omfanget af udgiften: Er der noget, du kan ændre? For eksempel finde en billigere bolig, skære ned på vand, varm- og el-forbruget, måske omlægge dine boliglån til noget billigere, hvis du ejer din bolig, osv.
2: Bil: Har du en bil, der kan undværes eller ombyttes til en mindre/billigere? Undersøg, hvad du samlet har af udgifter til billån, vægtafgift, benzin, forsikringer, vedligeholdelse mm. Måske kunne en delebilsordning dække dit transportbehov?
3: Forbrugslån: Har du dyre forbrugslån, kan du undersøge, om de måske kan samles til et billigere.
4: Forsikringer: Kan de samlet set fås billigere? I dag er det let og hurtigt at lave en søgning på nettet og få uforpligtende tilbud på billigere forsikringer. Sørg dog for, at du vælger de forsikringer, der passer til dine behold, så du ikke er under- eller overforsikret.
5: TV-pakke: Undersøg dit egentlig behov; kan du nøjes med en mindre og billigere pakke eller løsning?
6: Streamingtjenester: Du har sikkert en masse forskellige, men bruger du dem alle? Hver især koster de typisk ca. 100 kr. pr. mdr., og det er et nemt sted, du kan spare nogle penge.
7: Mobilabonnement: Kan det muligvis gøres billigere? Kan du fx undvære ekstraydelser som musik og filmtjenester?
8: Internetabonnement: Her kan man også vælge en ganske billig løsning. Brug gerne lidt tid på at undersøge mulighederne.
9: Fitnesscenter: Mange af os betaler til et træningscenter, men bruger det egentlig ikke så meget – måske kan du overveje at vælge udendørs motion som fx ekstra gåture eller anden udendørs træning, som er gratis at deltage i.
10: Øvrige abonnementer: Har du andre abonnementer til sportsforeninger, tøj, kosmetik eller andet, som kan ændres på eller måske helt undværes?
11: Øvrige tjenester: Hvis du har et dyrt abonnement til fx lydbøger og e-bøger, kan du spare pengene og hente lydbøger/e-bøger helt gratis på bibliotekets app e-reolen.dk
Variable udgifter:
12: Kaffe: I stedet for at hente kaffe til 45 kr. 2 gange om ugen (a 48 uger), så tag i stedet selv kaffe med hjemmefra i termokrus – så vil du kunne spare 4.320 kr. om året!
13: Frokost: Køber du frokost ude hver dag til bare 50 kr., kan det være langt billigere at smøre din madpakke hjemmefra. Hvis du fx kan købe brød, pålæg, frugt el. lign. for 150 kr. pr uge, kan der være 4800 kr. om året at spare.
14: Madpenge: Har du et madbudget, og laver du en madplan? Det er dyrere at købe lidt ind hver dag, end det er at købe ind til en uge ad gangen. Undgå madspild og køb kun det, du kan nå at bruge – så er der også mange penge at spare, derfor kan det godt betale sig at lave en madplan. Har du lagt mærke til, at supermarkederne placerer ‘mærkevarerne’ i midten af reolen og de billigste varer på nederste hylde? Du kan også vælge at sidde hjemme (gerne når du ikke er sulten eller dit blodsukker er lavt) og bestille madvarer til en uge; det koster lidt i levering, men du sparer penge på impulsindkøb samt ofte også på tid og transporten – og så undgår du de lange, trætte arme.
15: Tilbud: Hold øje med, hvornår de faste dagligvarer som fx toiletpapir er på tilbud. Hav også for øje, hvornår større ting, du skal bruge, kan købes på udsalg.
16: Plastikposer: Køber du en plastikpose, hver gang du er ude at handle? Det virker som små penge for en pose, men det løber op i mange penge om året!
17: Transport: Har du undersøgt den billigste transportmulighed? Det er billigst at gå eller cykle. Hvis du rejser længere frem og tilbage hver dag, kan kan det være billigere at have et pendlerkort frem for at betale med Rejsekort hver dag. Der kan være væsentlige penge at hente i budgettet.
18: Mobil: Køber du den nyeste mobiltelefon hver år? Din mobiltelefon kan godt holde længere tid, men hvis du trænger til en ny, så undersøg grundigt, hvilken model du har brug for – herefter kan du starte tilbudsjagten.
19: Vasketøj: Tøjet tørrer ganske gratis udendørs – så sparer du mange penge fra tørretumbleren.
20: Fornøjelser: Rygning er en af de helt dyre fornøjelser; hvis du fx ryger 5 pakker cigaretter om ugen, vil du kunne spare ca. 10.400 kr. om året! Fornøjelser som byture, biografture, koncerter mm. løber også hurtigt op – og der er mange penge at spare, hvis du fx tager biografturen på sofaen i stedet.
21: Genbrug: Overvej, om du kan finde de ting, du ønsker dig, hos en genbrugsforretning eller second hand på nettet. Der er mange penge at spare, og du skåner samtidig miljøet.
Dette er vores bedste sparetips – har du selv nogle gode spareråd, du gerne vil dele, så skriv dem gerne i kommentarfeltet.