Er du i tvivl om, hvorvidt du bør ringe til den virksomhed, der lige har slået en ny stilling op, som du er interesseret i? I denne artikel giver vi dig det fulde indblik i fordelene (og ulemperne) ved at ringe, og vi hjælper dig med at blive klogere på, hvorvidt det er en god idé for dig eller ej.
Som jobsøgende kan du bruge uanede mængder på at opspore det helt “perfekte” jobopslag, hvor du er sikker på, at din erfaring og dine kompetencer matcher med det, virksomheden opstiller af kriterier – og at jobbet selvfølgelig er noget, du selv ønsker og finder spændende.
Du kan dog spare rigtig mange timer – ja dage, endda – hvis du i stedet får ringet til virksomheden, der har slået stillingen op. Men du skal ikke bare ringe uden et formål og uden at forberede dig. Der er nemlig nogle helt særlige ting, du skal være opmærksom på først. Lad os tage dem én ad gangen.
Overvej din hensigt med opkaldet
Det første, du skal gøre klart for dig selv, er din hensigt med at ringe til virksomheden. Simplificeret sagt kan man sige, at der findes to typer af hensigter; det kan være for at sælge sig selv eller for at få yderligere information omkring stillingen.
Hvis du overvejer at ringe for at sælge dig selv, befinder du dig i en situation, hvor du allerede ved, at du vil søge jobbet, og du har ikke brug for mere information omkring det. I dén situation vil vi ikke råde dig til at ringe.
Hvis du derimod overvejer at ringe, fordi du endnu ikke har besluttet dig for, om du vil søge jobbet, eller om der er et match mellem dig og virksomheden, så er det en anden sag. Her befinder du dig nemlig i en situation, hvor du oprigtigt har brug for flere informationer for at blive sikker og for at kunne målrette både dit CV og din ansøgning bedre. I dét tilfælde bør du helt klart ringe.
Dermed kan man sige, at et opkald angående et stillingsopslag ikke bør dreje sig om, at du skal ‘sælge’ dig selv – det skal du gøre i den ansøgning, du sender, og til den jobsamtale, du forhåbentligt bliver inviteret til.
Hvad kan du spørge ind til, og hvilken værdi vil det give dig?
Når din hensigt er at indsamle informationer, er det en selvfølge, at netop disse informationer vil være selve gevinsten ved at ringe op. Men det kan stadig lyde en smule abstrakt, og den endelige værdi af opringningen vil også afhænge af, hvilke informationer du spørger ind til.
Du kan eksempelvis spørge ind til konkrete arbejdsopgaver, ansvarsområder, arbejdsfordeling og om afdelingen og teamet. Derudover kan du undervejs i samtalen afstemme forventninger og afdække, om deres krav er ultimative, eller om lige netop din profil vil være relevant for dem. Husk: Det er ikke nødvendigt at kunne dække alle kriterier i et jobopslag, men du kan ikke vide, hvilke kompetencer virksomheden vægter højest, før du spørger.
Hvis du er det mindste i tvivl om, hvorvidt stillingen er noget for dig, vil dette også være noget, du kan få opklaret ved en opringning til virksomheden. Hvis det viser sig, at det ikke er noget for dig, sparer du jo en del tid på ikke at målrette CV og ansøgning forgæves.
En tredje god grund til at ringe virksomheden op er den mulige gode dialog og dermed også det førstehåndsindtryk, du kan give. Dette vil gøre, at du bliver bedre husket i den videre screeningsproces, og du har allerede skabt et godt fundament til en god relation, hvis du ender så langt, at I mødes til en jobsamtale.
Og sidst, men ikke mindst: Du kan bruge informationen til at målrette din ansøgning og dit CV endnu mere, hvilket – hvis du skulle være i tvivl – er en klar fordel. Når du ved, hvilke arbejdsopgaver virksomheden vægter højest, hvilke udfordringer de p.t. står overfor osv., så kan du meget lettere skrive en ansøgning, der taler ind til netop det, de har brug for. Og hvis du ikke allerede er overtalt her, så kan du også lige få den sidste fordel med: Ved at ringe får du mere at vide end dem, der ikke ringer.