Mathias har siden 2011 undervist ledere, rådgivere og universitetsstuderende i, hvordan man kommunikerer karismatisk, skaber positive relationer og styrker sit personlige lederskab.
Boovots venner er et koncept, hvor relevante fagpersoner sætter fokus på alt fra karriererådgivning og jobrelaterede aspekter til økonomisk rådgivning og sund økonomi.
Med Boovots venner får du en masse tips og tricks til gavn for dig, din karriere og økonomi. Læs Mathias Bruhn fortælle om, hvordan du leverer en overbevisende præstation til jobsamtalen!
I dag arbejder Mathias som selvstændig underviser, ekstern lektor ved CBS og DTU, samt Associate Partner hos FranklinCovey Danmark.
Mathias er uddannet i erhvervspsykologi ved CBS og har baggrund som Diplom bygningsingeniør fra DTU samt projektledelse i Rambøll Danmark.
Få mere information om Mathias på www.mathiasbruhn.dk
Hvordan laver man en god elevatortale?
Når du skal levere din elevatortale (også kaldet pitch), er det vigtigt at huske på, at folk danner sig et førstehåndsindtryk inden for de første 20 sekunder. Vi bliver altså ret hurtigt sat i en bestemt boks. Derefter tager det omkring 20 minutter, før du igen får muligheden for at komme over i en anden boks – hvis førstehåndindtrykket alligevel viste sig ikke at være helt retvisende. Derfor er måden, vi starter vores elevatortale på, den allervigtigste del.
I stedet for at indlede med at sige “Hej! Jeg hedder …” ligesom alle andre gør, bør du altid starte din elevatortale med en krog (“hook” på engelsk). Krogen har til formål at få lytterne til at spidse ører. Du kan starte din krog med “Jeg tror på …” eller “Vidste du, at …” og komme med et interessant faktum fra din branche, som er relevant i forhold til det, du pitcher. Først efter krogen introducerer du dig selv og din baggrund.
Dernæst bør du fortælle, hvordan du kan hjælpe andre. I tilfælde af en jobsamtale fortæller du, hvordan du kan hjælpe den virksomhed, som er interesseret i at hyre dig. Denne del kalder jeg for din “jeg hjælper”-erklæring. Til slut fortæller du, hvordan du gør dette (altså hvordan, du kan hjælpe dem).
Det er her, du kan gå i dybden med alt det, du gerne vil fortælle – på en kort og præcis måde – så vælg kun det, som er mest interessant at høre for dem, der sidder over for dig.
Hvordan skiller man sig ud til jobsamtalen ift. sin fremtoning?
Vidste du, at kropssprogs-eksperter med ca. 80 % nøjagtighed kan udpege, hvem der kommer til at få funding i Løvens Hule? Blot ved at observere deltagernes kropssprog. Det kan de, fordi vores kropssprog spiller en utrolig vigtig rolle i vores kommunikation og måden, hvorpå vi skaber relationer til andre mennesker.
Og når du er til jobsamtale, handler det netop om at skabe en god relation. Derfor er kropssprog utroligt vigtigt at være opmærksom på. Folk husker, hvad de hører, med omkring 20 % nøjagtighed. De husker, hvad de ser, med omkring 30 % nøjagtighed. Men hvis de både hører OG ser, hvad du siger, husker de med hele 70 % nøjagtighed. Det betyder altså, at du kan øge din chance for at skille dig ud med over 50 procentpoint ved blot at bruge dit kropssprog til at understøtte dine pointer.
Det er essentielt, når du er til samtale – for du vil jo gerne have, at dem, du taler til, husker dig og det, du kan byde på, når de senere hen skal tage en beslutning om, hvem de skal hyre.
Hvad skal man være opmærksom på ift sit kropssprog til jobsamtalen?
Hemmeligheden til personlig gennemslagskraft ligger, som jeg nævnte ovenfor, i vores kropssprog. Lad mig eksemplificere dette med en visualisering, jeg ofte bruger i min undervisning:
Forestil dig en gorilla, der går fredeligt rundt på sit territorium i den afrikanske regnskov. Pludselig kommer en anden han-gorilla ind på den førstes territorium.
Hvordan reagerer den første gorilla på det? Typisk vil han forstørre sig selv: Stille sig op og skubbe brystet frem. Måske banker han sig også på brystet og brøler højt og tydeligt. Det er hans måde at blive bemærket på og vise, at det er ham, der bestemmer her. Hvis den anden gorilla accepterer betingelserne, undgår de begge at spilde tid på unødige forhandlinger, konflikter og misforståelser.
Smart, ikke?
I naturen dominerer alfaen typisk ved at vise muskler og lave dybe lyde. Selvom vi ikke længere lever i naturen, reagerer vi stadig automatisk på denne adfærd. Nej, det betyder ikke, at du skal banke i bordet for at vinde dine (fremtidige) kollegers respekt. Men hvis du gør dig selv fysisk større og bruger en dybere stemme, vil de uundgåeligt reagere på det – og de vil opfatte det som et signal om, at du har helt styr på tingene.
En god måde at gøre dig større på er ved hjælp af high power poses. Se bare forskellen på disse billeder:
Som du kan se, virker det ikke særligt indbydende, hvis du bruger lukket kropssprog, som mange af os desværre forfalder til i en situation som jobsamtalen. Ganske enkelt fordi, vi føler os nervøse. Og jo mere nervøs og usikker du føler dig, desto større er chancen for, at du indtager en lukket gaffeltruck-position.
(Se, hvad gaffeltruck-positionen er, på videoen herunder):
Der er to problemer med at bruge lukket kropssprog: For det første spænder du dine muskler, hvilket øger stresshormonerne adrenalin og kortisol, og så bliver det sværere for dig at få adgang til de intellektuelle områder i din hjerne (hukommelsen og ordforrådet). For det andet kommer du til at se bange og usikker ud – og det får dine samtalepartnere til at miste fokus. Hvorfor skulle de lytte til dig, hvis det virker til, at du ikke har styr på, hvad du taler om? (“Videre til den næste kandidat!”)
Lav nogle afspændingsøvelser, før du skal ind til samtalen, så du kan åbne godt op for kropssproget (på en naturlig måde, der ikke er forceret). Det virker ikke bare mere imødekommende, men det gør dig også mere afslappet. Og rent fysisk gør det dig faktisk klogere pga. måden, hvorpå dine muskler påvirker hjernekemien.
Hvordan kan man bedst forberede sig på en forhandlingssituation?
Første skridt er rent faktisk at forberede sig. Rigtig mange møder uforberedte op til møder og forhandlingssituationer – og spilder både deres egen og deres samtalepartneres tid.
Stil dig selv spørgsmålene:
- Hvad er grunden til, at vi mødes?
- Hvad vil jeg gerne have ud af mødet?
- Hvad vil mine samtalepartnere gerne have ud af mødet?
Og hvordan kan jeg få det, som jeg vil have, OG det, som de vil have, til at gå op i en højere enhed? (Hvad skal vi tale om? Hvad skal jeg bringe på bordet til forhandlingen?).
Sørg for, at du har gjort dit forarbejde godt. Især at du har undersøgt og tænkt over din samtalepartners interesser, så du kan gøre forhandlingen til en win-win-situation. Når indholdet er på plads, vil jeg anbefale at lave de samme øvelser, som jeg nævnte ovenfor: Lav nogle afspændingsøvelser inden samtalen og sørg for at bruge åbent kropssprog, så du virker sikker i din sag.