Mille er grundlægger af det kvindelige privatøkonomiske magasin Økonomista, som udkommer to gange årligt. Mille er oprindeligt uddannet journalist, men hun arbejder i dag med kommunikation i finanssektoren.
De sidste fem år har hun holdt foredrag og blogget om sin egen privatøkonomiske rejse for at inspirere andre til også at få en stærkere økonomi. Mille har en meget (k)ærlig tilgang til økonomi, hvor det ikke kun handler om budgetplanlægning, men også psykologisk viden om, hvorfor det er så svært at impulskøbe eller spare op til fremtiden.
Læs mere om Økonomista her https://www.oekonomista.dk/.
Slut fred med din pengehistorie
En efterårsdag i 2015 sad jeg i toget på vej fra København mod Aarhus. Jeg var på vej til mit sidste studieår på Journalisthøjskolen. Jeg var udkørt efter en barsel, som havde budt på en fødselsdepression, og vores SU-økonomi (som ellers havde været perfekt, efter vi selv havde sparet op til bryllup, købt second hand til vores barn og lavet madplaner) sejlede igen med kassekredit. Jeg var træt af, at vores økonomi skulle fylde så meget, give søvnløse nætter og bekymringer over, om der pludselig dukkede en uforudset udgift op. Jeg forstod det ikke. Hvorfor var jeg igen endt med en dårlig økonomi, når jeg egentlig var ganske fornuftig? Jeg havde brug for at sætte ord på det, så jeg begyndte at skrive om min privatøkonomi for bedre at kunne forstå, hvorfor jeg var havnet her.
Jeg er vokset op med en far, der var økonomichef. Jeg lærte at bruge excel-ark, da jeg var 10 år gammel, og som barn var jeg faktisk fornuftig med mine penge. Hvorfor gik det så galt, tænker du måske?
Min barndom bar præg af meget kaos og utryghed. Jeg har en handicappet lillebror, som har været meget syg og praktisk talt haft postadresse på Riget. Det gjorde min barndom utrolig utryg og kaotisk at være omringet af så meget død og sygdom hver dag.
Derfor kunne vi ofte tage på meget spontane ferier, hvor jeg blev hentet efter skole, og så var det hu-hej afsted til Lalandia, fordi vi ikke vidste, om det var sidste udkald for familiehygge. Jeg lærte, at når livet er kaos, så må man godt bruge penge. For man ved jo ikke, om man har i morgen, og den adfærd tog jeg med i mit voksenliv.
Så da min far pludselig døde, da jeg som 20-årig lige var startet på Journalistuddannelsen, startede min dårlige pengeadfærd op igen. Livet var jo kaos, og derfor var det okay at give slip på økonomien. Det fortalte jeg i hvert fald mig selv.
Og det var først her for fem år siden, at det gik op for mig, at jeg havde et mønster. Når det gik godt i mit liv, så kunne jeg godt tage ansvar for min økonomi, men når der skete en krise, så gav jeg slip, og det var jo ikke konstruktivt, fordi der jo hver gang var et oprydningsarbejde efterfølgende.
Det var først, da jeg lærte min adfærd at kende, genkendte den i krisesituationer og accepterede den, at jeg kunne slippe den. Så nu har jeg en værktøjskasse, som jeg kan gribe efter, når jeg kan mærke, at jeg slipper fokus på min pengeadfærd.
Vi har alle en pengehistorie med os. Måske er du vokset op med “der er aldrig penge nok” eller “se dem der, de har røven fuld af penge”, eller også talte dine forældre måske ikke om penge? Uanset hvad, har vi alle pengehistorier – gode som dårlige – og det er ofte dem, der er med til at skabe den pengeadfærd, vi har i dag. Det kan være, at du lever fra løn til løn, har en følelse af aldrig at have nok penge eller er bange for at miste dine penge. Det kan alt sammen være følelser, som er skabt tidligere i dit liv.
Vil du gerne blive fri af din pengehistorie? Så kan du prøve at starte her:
Hvordan har du det lige nu?
Det er ofte nemmest at starte med nutiden. Hvordan har du det lige nu med dine penge? Er du glad? Sur? Ked af det? Bruger du for mange penge? Hvordan føler du omkring dit forbrug, din opsparing og din løn? Skal der være mere eller mindre af noget?
Hvilke pengeminder husker du bedst fra din barndom/ungdom/voksenliv?
Er der en adfærd, som dine forældre havde, som du selv har taget med videre?
Hvordan påvirker dine pengeminder dit liv i dag?
Hvordan ser din fremtidige pengehistorie ud?
Hvilke tiltag skal du gøre for at ændre din adfærd?
Når du har svaret på de spørgsmål, vil din hjerne være mere åben for at opdage næste gang, du har en uhensigtsmæssig pengeadfærd. Og jo flere gange du bliver bevidst om det, jo nemmere vil det også blive at slutte fred med din pengehistorie og skabe en ny.