Lige nu står verden og Danmark i en helt ukendt situation med Covid-19. Mange er nervøse for eget og næres helbred, antallet af ledige stiger, toiletpapir bliver hamstret og aktiemarkedet har de sidste par uger mindet mest om en rutsjebane i Tivoli. Men hvorfor er det, at vi reagerer, som vi gør?
Hvis vi starter med at kigge på menneskers reaktioner, vil økonomisk usikkerhed påvirke os alle, men på forskellige måder. Nogle skruer op for forbruget på fx selvforkælelse eller ved at støtte lokale butikker, mens andre sparer penge ved at handle mere struktureret, undgå impulskøb og generelt skrue ned for shopping. De forskellige handlemønstre afhænger af, hvilke ting vi tillægger værdi, når vi skal tage en beslutning. Dette betegner forskeren Karl Weick som ‘clues’, der kort fortalt er de ledetråde, individer bruger til at skabe mening i en hvilken som helst situation. Dermed afhænger vores handlinger af, hvordan vi vægter og sammensætter de informationer, vi opfanger. Måden, vi sætter dem sammen på, afhænger af vores tidligere erfaringer og forforståelse, og det afgør dermed, hvordan vi tager beslutninger. Det kan fx være, at en person lægger meget vægt på negative artikler om recession (nedgang i økonomien), mens en anden lægger vægt på hjælpepakkerne og tænker, at det hele nok skal gå. Dette vil derfor påvirke den enkeltes økonomiske valg omkring deres egen privatøkonomi. Et godt eksempel på dette lige nu er aktiemarkedet. Mens nogle ønsker at sælge for ikke at få et yderligere tab, begynder andre at investere yderligere, fordi de mener, at prisen er lav, og at de kan vinde på det.
Hurtige beslutninger vil i høj grad afhænge af det, vi lige kan huske i situationen, eller de ting, der har sat sig dybest i os. Fx hvis vi beslutter at købe aktier uden egentlig at have sat os ind i det, eller hvis vi lader følelserne tage over og dermed ikke handler “rationelt”. Ved de beslutninger, hvor vi tager os lidt længere tid til at overveje muligheder og konsekvenser, ser vi i stedet, at vi husker flere ting og måske også tænker mere langsigtet. Det kan også betyde bedre beslutninger for din fremtidige økonomi, og vi vil derfor altid råde dig til at tænke en ekstra gang over tingene, før du tager forhastede økonomiske beslutninger. Søg også gerne råd og vejledning, hvis du er i tvivl.
Beslutningstagning i krisesituationer er ikke nødvendigvis rationelt, fx ved hamstring af toiletpapir, som vi har set rundt omkring i verden. Nogle eksperter mener, at det handler om at få en følelse af kontrol i en usikker situation, men det handler måske mere om en kædereaktion baseret på de ledetråde, vi opfanger og fortolker fra omverden. Når andre begynder at hamstre toiletpapir, bliver vi også selv nervøse, og det bliver en ledetråd til selv at gøre det uden at tænke nærmere over det. På den måde bliver der skabt en fælles paniksituation, som skaber en kædereaktion, hvor nogle ender med toiletpapir nok til flere års forbrug, selvom det måske ikke var en gennemtænkt “investering” på lang sigt.
Hvis du vil vide mere om, hvad du skal være opmærksom på i din privatøkonomi under coronakrisen? Så læs også vores gode råd her: Hvad bør jeg være opmærksom på under Coronakrisen?
Vi vil rigtig gerne hjælpe dig med at tage de bedste valg i din økonomi både under og efter denne krise. Vi laver 100 % virtuel rådgivning og tager udgangspunkt i din unikke situation, så vi får hjulpet dig bedst muligt. Det vigtigste, man kan være, er nemlig økonomisk robust, så man har sikret sin fremtid, hvis der skulle indtræffe andre kriser senere hen.