Præsentér dig selv bedst muligt og scor drømmejobbet
Et CV kan være afgørende for, om du får drømmejobbet eller ej – måske er det derfor, de fleste synes, at det kan være en udfordring at lave et CV. Det kan være svært at finde ud af, hvad man skal tage med, hvordan man skal sætte det op, og hvordan man får uddybet på de relevante erfaringer. Tidligere i denne måned snakkede vi med Louise Friis Jensen om, hvad man skal være opmærksom på i opsætningen af sit CV; hvis du endnu ikke har læst denne artikel, kan du se den her. I denne artikel ønsker vi i stedet at hjælpe dig til at uddybe på de forskellige dele af dit CV, så du får præsenteret dig bedst muligt for en kommende arbejdsgiver.
Når du skal uddybe på de forskellige erfaringer, du har gjort dig, er det vigtigt at:
- holde det kort og præcist
- inddrage relevante informationer, men skær unødvendige ting væk, hvis det ikke er vigtigt, hvor du fx har gået i folkeskole, eller hvad din civilstand er.
- være selvisk; det er din historie, der skal fortælles, så husk, at du selv bestemmer, hvad der skal med (selvfølgelig inden for realistiske grænser; du skal hverken lyve eller fordreje sandheden, da det bare kan bide dig bagi senere).
Med dette i baghovedet kan vi dykke ned i de forskellige dele af dit CV og gennemgå, hvordan du uddyber hver af dem.
Resumé
I dit resumé vækker du en potentiel arbejdsgivers interesse for din profil. En god tommelfingerregel er at starte med at opsummere de kompetencer og erfaringer, der er specielt relevante for stillingen. Det kan fx være det område, du arbejder inden for, og hvad du hertil har beskæftiget dig med. Det kan også være din uddannelse, og hvordan du ønsker at bruge dine læringer herfra i stillingen. Indholdet af dit resumé handler om, hvad der er relevant for den stilling, du søger. Som udgangspunkt er længden for dette 6-8 linjer.
Erhvervserfaring
Under dine stillinger skal du gerne uddybe lidt på, hvad du har lavet, og hvilke kompetencer du har udledt på baggrund af disse. Fortæl fx om, hvilke værktøjer og kompetencer du har brugt, samt hvad du har fået ud af det. Uddyb gerne med bullets, der opsummerer resultater, kompetencer eller erfaringer, der kan være relevante i forhold til det, du søger. Du behøver ikke uddybe på alle stillinger, men uddyb på dem, der har været relevante.
Uddannelse
Hvis du er nyligt uddannet, er det en god idé at uddybe på dette punkt. Det kan fx ske gennem relevante kurser, introduktion til uddannelsen eller kort forklaring af relevante projekter. Hvis du har lavet projekter eller skrevet speciale inden for et relevant felt, kan det også være en idé at uddybe på dette. Er det mange år siden, du afsluttede din uddannelse, kan du blot skrive titlen og måske et par få keywords for, hvad det omhandlede.
Fritid
Selvom det ikke er direkte relevant, er det stadig en god idé at bruge lidt plads på at skrive lidt om, hvem du er. Det kan eventuelt være ved at nævne nogle få hobbyer eller frivilligt arbejde, da arbejdsgiveren så får en idé om, hvem du er som person. Ligeledes kan det være med til at underbygge nogle af dine sociale kompetencer.
Vi håber, at dette har givet dig mod på at gå i gang med at uddybe på dine relevante erfaringer. Udover ovenstående er det også relevant at have et billede, kontaktoplysninger samt informationer om sprog og IT-kompetencer med i dit CV. Hvis du ønsker sparring på indholdet, står vi derudover altid klar til at hjælpe dig med CV og ansøgning. Det kan du læse mere om her.