Har du også drømt om at finde den perfekte opskrift til, hvordan du undgår økonomisk stress og får den økonomi, du altid har drømt om, uden at føle dig begrænset?
Boovots grundlægger og direktør Desirée har lavet en top 10-liste med sine bedste råd til, hvordan du får sund økonomi og økonomisk frihed.
Sæt dig et mål (som er realistisk og kan brydes ned i små bidder)
Det er meget lettere at opnå sine drømme, hvis man sætter sig et realistisk mål (hvor man ikke skal begrænse sig selv), som kan brydes ned i små bidder. Hvis man skal sluge en kamel, bliver man nødt til at gøre det i små bidder, og Rom blev som bekendt ikke bygget på én dag.
Det samme gælder vores mål. Sæt dit mål, bryd det ned i små overskuelige bidder og vær vedholdende med de gode mønstre, som virker og leder dig hen mod din drøm – så skal du nok opnå det. Der er ingen, der har sagt, at det skulle være nemt. Så fortvivl ikke, hvis alting ikke går som planlagt. Det er livet, og så er det bare op på hesten igen.
Ha’ styr på dine 4 elementer
Din økonomi består af 4 elementer, som er bærende for din økonomiske sundhed; det er dine indtægter, udgifter, det du ejer og det du skylder væk. Tænk på det som en bil med 4 hjul – hvis der ikke er sammenhæng mellem disse elementer, kører din økonomi ikke optimalt.
Lav øvelsen og bliv klar over, hvilke indtægter og udgifter du har, og hvor meget du hhv. ejer (aktiver) og skylder væk (passiver). Dette fortæller dig direkte, om din økonomi er sund eller usund – og dermed hvor du skal sætte ind.
Alting starter med et budget
Selvom et budget lyder mega usexet, så er budgettet vores ven og den plan, vi skal benytte for at nå i mål med vores økonomiske drømme. Et budget er dynamisk og ændrer sig hele tiden i takt med, at ens økonomiske forhold og drømme ændrer sig. Derfor skal man ikke fortvivle, når det ikke holder, eller det skal opdateres til en ny situation.
Hvis du er i tvivl om, hvordan man opstiller et budget, kan du bruge vores template fra vores indlæg om nem planlægning af dit forbrug her.
Husk de tre opsparinger
Et rigtig godt råd er at have tre opsparinger, som kan gøre din økonomi skudsikker:
En nødopsparing til uforudsete udgifter, eller hvis du har behov for at trække stikket fra dit arbejde i en periode – eller måske mister dit job. Opsparingen skal optimalt set kunne dække 3-6 måneder af alle dine faste udgifter (som tommelfingerregel). Dette beløb skal du altid have stående kontant, så du kan tilgå det med det samme, hvis der skulle opstå en nødsituation.
En almindelig opsparing er til de drømme, du har. Det kan være på både kort, mellem og lang sigt. Det er derfor kun dine egne drømme, der sætter grænser for, hvor stor denne opsparing skal være.
En pension. Selvom det for de fleste virker som uoverskueligt langt ude i fremtiden at skulle forholde sig til, er det ikke desto mindre vigtigt at tage stilling til, hvilken pensionisttilværelse man ønsker, og hvilken livsstil man gerne vil opretholde.
Disse tre opsparinger skal der gøres plads til i budgettet, så de ikke bliver glemt.
50/30/20-reglen
Denne er tommelfingerreglen og opskriften til, hvordan man får en sund økonomi og giver sig selv den økonomiske frihed, man fortjener og ønsker.
Af din udbetalte løn sætter du 50 % af til essentielle omkostninger (need-to-have), dvs. husleje, mad, el, vand, varme mv. Herefter sætter du 30 % af til det, du gerne vil have (nice-to-have), fx tøj, sko, personlig pleje, fornøjelser mv. De sidste 20 % skal gå til fremtiden – de skal med andre ord ind på din opsparing.
Ønsker man større økonomisk frihed, skal man skrue ned for “nice-to-have” og tilsvarende op for opsparing.
Investér og få dine penge til at arbejde for dig
Hvis du skal bruge dine penge indenfor 3 år, er anbefalingen for det meste at lade dem stå kontant. Dog er vi “ramt” af negative renter, hvilket ikke gør det særligt gunstigt at have for mange penge stående kontant.
Hvis du ikke skal bruge din opsparing inden for 3 år, så er det bare med at få pengene investeret, så de kan hjælpe dig på din økonomiske rejse på kort og lang sigt. Har du penge stående kontant, mister de værdi enten grundet inflationen og/eller som følge af de negative renter.
Vær opmærksom på dine triggerpunkter
Ved at blive klar over sine mønstre (uhensigtsmæssige mønstre), møde dem, anerkende dem og invitere dem inden for, bliver man klar over, hvilke følelser der trigger de uhensigtsmæssige mønstre. Man bliver bedre til at navigere udenom det, som ikke er hensigtsmæssigt for de mål, drømme og ønsker, man har.
Selvom vi mennesker selv mener, at vi er rationelle, og at alle vores beslutninger er taget ud fra et rationelt synpunkt, viser samtlige studier herom, at vi ikke er så rationelle. Vi har en tendens til at handle ud fra vores følelser og det, vi lige bliver eksponeret for. Det kan øge vores rationelle adfærd, hvis vi bliver klar over hvilke følelser, der trigger hvad.
Bed om hjælp
Det er en styrke at kunne bede om hjælp, når man har brug for det. Alle laver fejl, og der er altid en grund til, at man er der, hvor man er – så ræk ud og bed om hjælp.
Tag ikke imod andres negative projektioner af deres frustrationer
Du har sikkert hørt mange gange at, ‘det er en ordentlig mundfuld, du har kastet dig ud i’ eller ‘tror du nu også, at det er en god ide’ eller ‘hvad nu, hvis du fejler’ – eller en tilsvarende negativ projektion af afsenderens eget mindreværd og egne frustrationer over ikke selv at turde gå efter det, vedkommende virkelig gerne vil.
Det kræver mod at gå efter sine drømme. Man vil møde modstand, blive afvist, lave fejl eller føle sig utilstrækkelig, og så er det bare om at holde snuden lige i sporet og huske på, hvorfor man gør det, og hvorfor det er vigtigt.
Der er ingen, der har levet dit liv eller bærer de samme ting i ‘rygsækken’, som du gør, så lad være med at tage andres ord og negative projektioner for hårdt.
Klap dig selv på skuldrene
Det er i længden ikke sjovt at løbe efter noget, som virker uoverskueligt langt ude i fremtiden. Sæt dig nogle delmål, stop op undervejs og giv dig selv et klap på skulderen og fejr, hvor langt du er kommet. Husk at være god mod dig selv hele vejen. Det er ikke destinationen, men vejen derhen, der er det vigtigste for din økonomiske rejse.