Du får her nogle gode råd med på vejen, der er værd at vide og tage stilling til, inden du skal på ferie i udlandet.
Sommerferien er over os, og for de flestes vedkommende skal ferien bruges til at få ladt batterierne op igen; se venner, tage kvalitetstid med familien og generelt ”trække stikket” fra den ellers travle hverdag. For manges vedkommende betyder sommerferien også, at de vælger at rejse til varmere destinationer med garanti for sol og fred fra hverdagen derhjemme.
Du får her nogle gode råd med på vejen, der er værd at vide og tage stilling til, inden du skal på ferie i udlandet.
Det blå EU-sygesikringskort
Hvis du skal på ferie i et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein eller Schweiz, kan du bruge det blå EU-sygesikringskort. Dette giver dig ret til behandling på samme vilkår som de pågældende borgere i det land, du rejser i.
Husk at tjekke udløbsdatoen på dit kort i god tid, da kortet ikke bliver fornyet automatisk. Kortet skal være gyldigt i hele den periode, du rejser i.
Rejser du til andre lande end de ovennævnte, bør du have en rejseforsikring. Når det er sagt, kan det under alle omstændigheder være en fordel at have en rejseforsikring, uanset hvilken destination du skal til.
Rejseforsikring
Det er væsentligt at tage stilling til, om man vil tegne en rejseforsikring. Det kan blive en dyr fornøjelse ikke at have en rejseforsikring, hvis man skal behandles i udlandet og have hjemtransport. Det kan hurtigt løbe op i over 500.000 kr. i omkostninger, alt efter hvor man skal behandles og sendes hjem fra.
En rejseforsikring dækker som udgangspunkt og alt efter tilvalg over følgende: hjemkaldelse (rejseudgifter ved afbrudt ferie), tilkaldelse (udgifter for personer, der rejser ud til den syge eller tilskadekomne), sygeledsagelse, erstatningsrejse, ferieboligsikring, forsinket fremmøde, redningshjælp (evakuering og tilbagekaldelse samt krisehjælp, eftersøgning og redning), bagageforsinkelse, erstatningsansvar for skader (hvis man har ødelagt ferieboligens inventar), rejsegaranti, årsrejseforsikring (sygdomme og hjemtransport over hele verdenen), kroniske sygdomme og årsafbestillingsforsikring.
Det er vigtigt at gennemgå sin rejseforsikring og tjekke, at denne er tilstrækkeligt dækkende, om der er behov for tilvalgsdækninger og om den dækker dig på din pågældende rejsedestination. Dækninger og tilvalgsdækninger kan variere fra forsikringsselskab til forsikringsselskab. Som udgangspunkt tegnes en rejseforsikring på husstanden, således at hele denne er dækket, når husstanden rejser sammen eller hver for sig.
Nogle MasterCard kan have en rejseforsikring tilknyttet kortet. Undersøg om dette er tilfældet, hvis du har et MasterCard, og i så fald hvordan du er dækket.
Hav et feriebudget
Det kan være en fordel, hvis du allerede hjemmefra har øremærket en portion penge til din ferie og således planlagt, hvad du vil og kan bruge på ferien. Ferie er noget, man sparer op til, og således ikke noget, man bør låne penge til. Det er derfor en fordel løbende at have sat penge til side, som man kan bruge.
Ferier ender oftest med at være dyrere end først antaget, hvis ikke man er tilstrækkeligt forberedt hjemmefra. Leveomkostninger og forbrug kan nemlig hurtigt løbe op, når man er afsted.
Hav altid minimum to kort med
Tag altid minimum to kreditkort/betalingskort med på ferien. Skulle det ene mistes eller skulle andet uheld være ude, er det altid godt at være dækket ind. Skulle du finde ud af, at dit kort er mistet, spær da dette med det samme for at undgå eller begrænse et eventuelt misbrug.
Det kan også være en fordel ikke at have alle kontanter, dit pas og kreditkort liggende samme sted, såfremt nogen skulle løbe med din taske.
Pas på dine kort
Skal du betale i forretninger, på restaurant eller lignende, så sørg for, at personalet ikke går med dit kort. Dette er for at undgå, at dit kort kan blive kopieret og senere hen misbrugt. Scenariet er set flere gange før. Bed dem om at tage betalingsterminalen med ned, eller følg med op for at betale.
Veksle valuta
Generelt er det altid en god ide at have et mindre beløb i den lokale valuta på sig.
Skal du hæve kontanter, er det oftest billigere at hæve på dit betalingskort/kreditkort, når du har nået din rejsedestination, end det er at gøre dette i banken hjemmefra. Banken tillægger nemlig et gebyr for at veksle, men også en premium til vekselkursen, således at denne er højere, når du køber valuta (dvs. veksler hos dem), end hvis du havde brugt dit kort på destinationen i en hæveautomat eller i en forretning. Der kan dog være gebyrer på kontanthævninger i visse hæveautomater i udlandet.
Dog skal du være opmærksom på, at du også kan blive pålagt et gebyr for transaktionen i hæveautomaten og eventuelt også fra din kortudbyder. Det kan derfor være en fordel, at du inden afrejse tænker over, hvor mange penge du reelt har brug for i kontanter, eller om hele ferien måske kan klares med kun at bruge dit betalingskort.
Betal altid i den lokale valuta
Er du på restaurant eller ude at shoppe, kan du blive spurgt, om du vil betale i danske kroner eller den lokale valuta. Vælg altid den lokale valuta, da denne er billigere for dig. Ligesom med banken tillægger forretningerne nemlig en premium til vekselkursen (overkurs), hvis du vælger din egen valuta.
Vær obs på forbrugsgrænserne
Vær obs på forbrugsgrænserne på dine betalingskort. Der er en grænse for, hvor meget du kan bruge på dit kort i udlandet. Det er forskelligt fra kortudbyder til kortudbyder samt type af kort, og afhænger af, hvad du har fået tildelt/bevilget. Skulle du blive begrænset af disse, kan det være en idé at kontakte din bank og få grænsen hævet eller nulstillet. Dette kan som regel gøres mod et gebyr.