Skal du snart finde ny bolig? Der er mange beslutninger, som skal tages i betragtning.
Hvad enten du skal til at flytte hjemmefra, eller din nuværende bolig ikke længere passer til dine behov, kommer her en lille brugbar guide til, hvad du skal være opmærksom på, inden du finder den ønskede ejer- eller lejebolig. Det er vigtigt, at du kan tage en kvalificeret beslutning, når du skal ud og finde drømmeboligen.
Ejer- eller lejebolig og økonomi
Huslejen er for de flestes vedkommende den største udgiftspost i budgettet, hvorfor det er væsentligt at vælge den helt rigtige bolig, der passer til ens behov, og som er inden for økonomiens realistiske rammer.
Start med at finde ud af, hvad du har råd til – hvor meget kan du sidde for om måneden? Her kan det være en god idé at opstille et budget for, hvad der hhv. går ind og ud hver måned. Dette kan du få hjælp til her.
Vær altid opmærksom på aldrig at “spænde buen” for stramt i forhold til, hvad din økonomi kan klare. Det begrænser dit økonomiske råderum, kan være med til at give dig en usund økonomi og dermed indsnævre din økonomiske frihed.
Drømmeboligen: Er det en ejer- eller lejebolig?
Når du har opstillet dit budget og fundet ud af, hvor meget du reelt kan sidde for om måneden, kan du begynde at lave følgende overvejelser over, hvad din bolig skal kunne leve op til. Lav gerne en liste over dine behov og ønsker, og opstil dem efter prioriteterne “need to have” og “nice to have”; hold fokus på disse, det hjælper dig i din boligjagt. Du skal også være indstillet på at måtte gå på kompromis med nogle af dine ønsker – det er sjældent, at alle ønsker kan opfyldes fuldt ud.
Stil gerne dig selv følgende spørgsmål til din drømmebolig:
– Hvor meget kan jeg bruge på bolig hver måned?
– Hvor stor en bolig har jeg egentlig brug for?
– Hvor vigtig er beliggenheden?
– Hvor skal den placeres ift. offentlig transport?
– Skal der være parkering tilknyttet?
– Skal det være i byen eller på landet?
– Hvad er fremtidsplanerne?
– Hvor længe vil jeg blive boende?
– Hvad er mine eksakte behov (need to have)?
– Hvad er mine ønsker (nice to have)?
Ens økonomi, behov, ønsker og situation kan ændre sig, hvorfor det er vigtigt, at du tager udgangspunkt i det, du ved nu og her, når du laver listen.
Fordele og ulemper
Når du har fået et overblik over din økonomi og er blevet klar over, hvilke behov din fremtidige bolig skal opfylde, er det her, du kan begynde at overveje fordelene og ulemperne ved at købe bolig vs. at leje. Din økonomi er den største faktor, der er med til at muliggøre og/eller begrænse dine valg – den afgør, om din bank overhovedet vil bevilge et køb af en bolig eller hvilken lejebolig du har råd til at sidde i.
Ejerbolig
Når du køber en ejerbolig, er det i dag et krav, at du har en udbetaling på 5% af købsprisen kontant, og det stiller derfor krav til din opsparing. Underskriv aldrig en købsaftale uden advokat- og bankforbehold, da du dermed kan frafalde handlen uden at skulle betale godtgørelse for at have brugt kontakten. Dette er vigtigt, såfremt der skulle opstå problemer, eller du af andre årsager fortryder. Husk også at sætte dig godt ind i de løbende omkostninger, der er ved at eje en bolig.
Har du købt en bolig, ejer du således selv denne, og du skal dermed selv opretholde omkostninger til vedligeholdelse, forbrug og andre påløbne omkostninger.
At købe en bolig skal ses som noget langsigtet. Fra et investeringsøjemed er fast ejendom klassificeret som højrisiko, fordi boligmarkedet er meget konjunkturfølsomt overfor, hvordan markedet, renten, udbud og efterspørgsel, lovgivningen samt vores økonomi nationalt som globalt udvikler sig. Derfor skal man kun købe en bolig, fordi man gerne vil bo i den, og altså ikke gøre det som en investering – med mindre man er ejendomsspekulant og lever af at købe og sælge ejendomme.
Lejebolig
Når man lejer en bolig, betaler man et depositum, når man flytter ind, hvilket ofte svarer til mellem 3-6 måneders husleje alt efter kontrakten. Dette beløb får du igen, når du fraflytter boligen, med mindre denne er misligholdt, eller der er andre skader på boligen, som går uden over den slags, man normalt klassificerer som almindeligt slid.
Du betaler en månedlig leje (husleje), som er aftalt på forhånd i kontrakten; denne vil ofte blive reguleret løbende med varsel. Denne leje indeholder udlejers omkostninger til den ejendom, du bor i; dette er betalingen for brug af boligen, de faste udgifter forbundet med boligen (herunder forbrug), men du betaler også af på “en anden mands lån” i ejendommen, i stedet for at betale af på dit eget, som du ville have gjort, hvis du havde købt din egen bolig.
En lejebolig kan være en god mellemvej, hvis man enten ikke kan eller på nuværende tidspunkt ikke har råd til at købe en ejerbolig. Det kan også være en midlertidig løsning, mens du leder efter den helt rigtige bolig, eller kun skal bo der i en tidsbegrænset periode.
Inden du underskriver en lejekontrakt, er det en god idé lige at kende til lejers rettigheder; disse finder du i lejeloven. Her kan du finde svar på alle de spørgsmål, du måtte have omkring din lejebolig og dine rettigheder som lejer – så du undgår at blive snydt.