Føler du dig klar til din kommende jobsamtale? Læs med her, hvor vi giver vores bedste råd ifm. forberedelse til jobsamtale.
Jobsamtalen er adgangen til drømmejobbet. Derfor handler det om at præsentere sig selv bedst muligt, men husk samtidigt også at få svar på dine egne spørgsmål for at sikre, at det også er det rigtige match for dig. I vores tidligere artikel (LINK til artikel 14) har vi beskrevet, hvordan de forskellige samtaler som oftest forløber; i denne artikel ønsker vi derimod at hjælpe dig med forberedelse til din jobsamtale, så du føler dig bedst muligt klædt på. Det kan forhåbentligt hjælpe dig med at få lidt ro i maven og sørge for, at du klarer dig godt til samtalen, så du øger chancerne for at score drømmejobbet.
Forberedelse til jobsamtale: De gode råd
Til at starte med skal du læse stillingsopslaget igennem igen. Denne gang skal du have fokus på, hvad du tænker, de kan spørge ind til. Hvis de fx efterspørger konkrete kompetencer, spørger de måske ind til, hvordan du har arbejdet med disse tidligere. I den forbindelse skal du også altid huske at læse dit CV og din ansøgning igennem før en jobsamtale – på den måde kan du huske, hvad du allerede har fortalt og vurderet mest relevant. Derudover er det en god idé at tænke over dine styrker og svagheder i forhold til stillingen. Kom gerne med eksempler og vis, at du har reflekteret over dig selv. Herudover har vi følgende helt konkrete råd:
- Tøj: Tag tøj på, som du har det godt i, og som matcher den pågældende virksomhed. Du kan undersøge stilen nærmere ved at kigge deres hjemmeside og sociale medier igennem. De fleste vil have billeder af medarbejderne, og der kan man se, om det er jakkesæt, t-shirt eller noget midt imellem, der er mest passende.
- Tid: Kom i god tid – det kan nemlig virke meget uprofessionelt at komme for sent. Hvis du alligevel er sent på den, fordi busserne ikke kører, eller der er andre forhindringer, skal du huske at ringe til dem, så de ikke blot sidder og venter på dig.
- Research: Sørg for at have søgt viden om virksomheden på forhånd. På den måde kan du stille relevante spørgsmål og virke motiveret over for arbejdsgiveren.
- Løn: Forbered dig på et spørgsmål om, hvad du forventer i løn. Dette vil specielt komme i forbindelse med 2. samtalen. Hvis du ønsker inspiration til forberedelsen af en lønsnak, kan du finde det her.
Forberedelse 1: Elevatortalen
Et af de spørgsmål, du i en eller anden form altid vil få til en jobsamtale, er: “Vil du fortælle lidt om dig selv?”. Med dette spørgsmål giver arbejdsgiveren dig en mulighed for at tale dig varm og præsentere din profil – og det er et rigtig vigtigt punkt i din forberedelse til jobsamtalen. Det er nemlig også en mulighed for dig til at fortælle arbejdsgiverne det mest relevante fra din profil.
Denne tale kaldes en elevatortale, fordi de fleste vil starte i bunden og derfra køre op gennem deres erfaringer for at ende der, hvor de er i dag. Husk at holde elevatortalen kort og præcis, så arbejdsgiveren selv kan spørge ind til det, vedkommende vil have uddybet. De fleste vælger at starte med at fortælle om deres uddannelse for derefter at gå videre til at fortælle om relevante jobs. Undervejs er det dog en god idé at binde tråde til den stilling, du er til samtale på. Det kan fx være ved at sige: “… og allerede her fik jeg en interesse inden for XX”. På den måde viser du, at du brænder for området, og du får samtidigt forklaret, hvordan du har erfaringer med det. Det vigtigste er derudover at tænke over, hvad der er relevant for stillingen. Hvis nogle af dine tidligere jobs ikke er relevante for stillingen, kan du lade være med at nævne eller uddybe på disse.
Forberedelse 2: Spørgsmål
Du vil undervejs eller i slutningen af samtalen blive spurgt, om du har spørgsmål. Derfor er det en god idé at have overvejet dette på forhånd. Måske du allerede har konkrete spørgsmål, du gerne vil stille, og ellers har vi listet nogle temaer nedenfor, som kan være relevant at spørge ind til:
- Kulturen: Spørg ind til kulturen på arbejdspladsen, fx i forhold til kollegaer og sociale aktiviteter, men også hvordan man arbejder sammen. Ved at spørge ind til dette, kan du høre, om det er en kultur, du vil kunne passe ind i.
- Onboarding: Spørg ind til, hvordan din start bliver. Hvordan skal du fx få viden om det, du skal have suppleret, eller hvordan sørger de for, at du lærer systemerne at kende. Ved at spørge ind til dette, ved du også, hvad du kan forvente, når du starter.
- Prioritering: Det er en god idé at spørge ind til, hvad de vigtigste opgaver at prioritere i stillingen er. Dermed får du en idé om, hvad virksomheden i virkeligheden mangler, og hvordan du kan hjælpe med at udfylde dette.
- Ledelse: Spørg ind til, hvilken form for leder din kommende leder er. Det kan hjælpe dig med at afkode, om det er en form for ledelse, du vil trives med.
- Hvad er processen fremadrettet? Dette spørgsmål er altid en god idé at stille til slut, hvis de ikke selv kommer ind på det. På den måde ved du nemlig, hvornår du kan forvente at høre fra dem, og hvordan den videre proces ser ud.
Hvis du vil have hjælp til forberedelsen til din jobsamtale, eller du har andre emner, du gerne vil have sparring på, står vi klar til at hjælpe dig.Du kan læse nærmere om og booke en karriererådgivning her.