Har du styr på den proces, der kan være i forbindelse med en jobsamtale? Få det her, hvor vi gennemgår processen fra ansøgning til ansættelse!
Måske er det din første jobsamtale nogensinde, eller måske skal du ind for 30. gang; uanset hvad, kan alle blive nervøse før en jobsamtale. Nervøsiteten kan komme af, at man måske ikke helt ved, hvad der kommer til at ske, samtidigt med at man ofte gerne vil have jobbet og dermed føler, at der er noget på spil. I denne artikel ønsker vi at forberede dig lidt på, hvordan jobsamtaler foregår, så du ikke går ind med en usikkerhed omkring processen. I næste artikel vil vi gå dybere ind i, hvordan du bedst muligt kan forberede dig, så du får drømmejobbet.
Jobsamtalens to (eller flere) samtaler
De fleste virksomheder er stadig meget traditionelle og bruger to samtaler, før de vælge den rigtige kandidat.
Til den første samtale handler det meget om at afdække, hvorvidt der er kemi mellem dig og virksomheden, samt om du kan varetage jobbet i forhold til dine tidligere erfaringer og evner. Disse samtaler har oftest den samme struktur, hvor arbejdsgiveren starter med at præsentere sig selv og virksomheden. Derefter beder vedkommende dig om at fortælle lidt om dig selv, så hører du nærmere om stillingen, og til slut tager I en snak, hvor både arbejdsgiver og du kan stille de spørgsmål, I hver især har på hjerte. Efter samtalen vælger arbejdsgiveren som regel et par kandidater ud, som matcher virksomheden bedst, og disse går videre til 2. samtale.
Til 2. samtale vil det i højere grad handle om at gå i dybden med din faglighed i forhold til jobbet. Du kan fx blive spurgt ind til, hvordan du vil løse konkrete opgaver, eller hvordan du før har arbejdet med nogle af værktøjerne. Derudover er det også meget normalt, at man får en-to test på forhånd eller en case. Testene vil ofte være en personlighedstest og/eller en kognitiv test (færdighedstest), der skal løses før samtalen. Arbejdsgiverne kan bruge resultaterne til at spørge ind til, hvordan du løser opgaver, hvordan du håndterer ting, du måske ikke umiddelbart har en præference for, eller andre karakteristika, der skiller sig ud. Hvis du får en case, vil det oftest være en konkret arbejdsopgave, som de vil se, hvordan du går til at løse.
Der er dog mange måder at afholde samtaler på, og nogle virksomheder bruger kun én samtale, mens andre har 3 eller flere. Derfor kan det også være en god idé at spørge om fokus for den enkelte samtale, når de ringer og inviterer dig ind; så ved du nemlig bedre, hvad du eventuelt skal forberede dig på (antaget, at de ikke blot sender en mail).
Hvem deltager i en jobsamtale?
I store virksomheder vil der oftest være to deltagere: en leder og en rekrutteringskonsulent. Til samtalen vil lederen havde ansvaret for at afdække din faglighed, mens rekrutteringskonsulenten vil sørge for, at samtalen forløber ordentligt, og at der er et match mellem kandidat og virksomhed. I andre virksomheder kan lederen finde på at have en medarbejder med, der kender til opgaverne. Denne kan også spørge ind for at sikre, at du passer i teamet, og at du kan løse opgaverne i stillingsbetegnelsen. Hvis der er flere samtaler, kan du også opleve, at der kommer nye ind over, men oftest vil minimum en af dem fra første samtale gå igen.
Når du får mødeinvitationen eller bekræftelsen på mail, vil der oftest stå, hvem der deltager. Det kan være en god idé at finde ud af, hvem de er, fx ved at søge efter dem på LinkedIn eller virksomhedens hjemmeside. På den måde kan du fx se, hvad de har interesse for eller har specialiseret sig i – de informationer kan du bruge til måske at komme ind på nogle af disse ting i samtalen eller blot til at få ro i maven over, at de er helt normale mennesker.
Selvom en jobsamtale oftest vil være mest på arbejdsgiverens præmisser, er det vigtigt at huske, at den ikke kun er for virksomhedens skyld. Det handler også om, at du får et dybere indblik i stillingen og virksomheden, og om du selv synes, der er et match. Hvis du efter flere interaktioner fx ikke oplever kemi med lederen, eller du synes, der er en dårlig stemning, kan du lufte disse bekymringer eller vælge at trække dig fra processen.
Hvis du vil have hjælp til at forberede dig på jobsamtalen eller har andre emner, du gerne vil have sparring på, står vi klar til at hjælpe dig. Du kan booke en karriererådgivning her.