Hvordan skal en leder sætte en meningsfuld ledelsesramme, når det enkelte individ ofte ikke selv ved, hvad der konkret skal til for at skabe mening for dem selv?
Iris Isabella Engelund er CEO & FOUNDER af PLAY YOUR TALENT – SÆT DIT TALENT I SPIL, keynote speaker og underviser i strategisk talentudvikling for virksomheder.
I buddet på, hvad god ledelse er, er der skrevet mange bøger. Jeg har altid interesseret mig for og arbejdet med ledelse, både fordi jeg selv har siddet som leder, og fordi jeg har undervist og trænet mere end 20.000 ledere og medarbejdere i erhvervslivet og i det offentlige.
I min optik, når alt kommer til alt, så handler god ledelse om, at man som leder formår at skabe MENING og indre engagement hos den enkelte medarbejder. Det er, når den enkelte finder mening i det, man gør hver dag, at arbejdslyst, effektivitet og stærk performance for alvor opstår. Når man mestrer sin hverdag og gør det, der giver mening for én selv, og man føler sig som en succes, så øges selvtillid, selvværd og livskvalitet.
Og det er alle parametre, der skaber øget performance og trivsel!
Derfor skal meningsskabende ledelse på dagsordenen. Meningsoplevelse er en større drivkraft for trivsel, engagement og motivation, end man tror.
Mennesker søger mening i det, de gør hver dag, for at mestre deres verden og føle sig tilstrækkelige. Kan de ikke finde mening, bliver de rastløse, demotiverede og uengagerede – og skifter job eller bliver stressede. Det hele kan føles som ”leverpostej”, hvis den ramme, man er i, ikke giver mening.
Ikke, at det ikke ”kan smage godt”, men jeg tror ikke, der er nogen, der ønsker at spise det hver dag.
I virksomheder er det i første omgang lederens opgave at skabe en meningsfuld ramme og rolle, som den enkelte kan se sig selv i.
Men hvad giver så mening for det enkelte individ, og hvordan afdækker man det?
Jeg ser faktisk mange ledere og HR-afdelinger kæmpe ledelseskampen med utallige tiltag for at engagere, motivere og få det hele til at spille. Men på trods af alle de gode tiltag kan det være svært at lede, så alt talentpotentialet kommer i spil og skaber engagement for den enkelte. Særligt, når der er rigtig mange mennesker i spil, og man samtidig selv ledes opad og sidder med 1000 andre ting udover ledelsesopgaven.
En af forklaringerne på, at det er så svært at lede talentpotentialet og skabe engagement og motivation, kan ligge i, at den enkelte ikke engang helt selv ved, hvad der konkret skal til for at skabe en meningsfuld ramme; og de kender ofte ikke selv deres eget potentiale i dybden.
Hvordan kan man så vide, hvad der skaber mening og sætte rammen for det, hvis den enkelte ikke engang selv ved det? Det er som at navigere på havet uden kompas.
I mit daglige arbejde med at spotte og afdække skjulte talenter ligger der en gave til at kunne lede meningsfuldt. Jeg har spurgt mange tusinde mennesker, om de kan nævne deres 10 top-talenter og 5 drænende talenter, som i min forskning har direkte sammenhæng til koden for, hvad der er meningsskabende, engagerende og motiverende.
Her taler jeg ikke om, hvilke erfaringer man har på sit CV, men om den indsigt, der ligger i at kende sit eget drive helt i dybden og vide, hvilken stimulans der skal til, for at man har en meningsfuld ramme at trives i.
DESVÆRRE kan størstedelen af dem ikke svare på, hvad deres talenter er, når jeg stiller spørgsmålet i starten af min undervisning – og heri ligger der altså en kæmpe nøgle til at knække koden for, hvad der er meningsskabende, motiverende og engagerende for det enkelte individ.
Jeg har oplevet dette gennem mange år, og derfor har jeg udviklet softwaren Play Your Talent for at kunne give os netop det svar på en hurtig, effektiv og motiverende måde.
Play Your Talent er en app, hvor man via ÉN kode kan afdække et helt teams og afdelings potentiale. Systemet er selvfølgelig baseret på forskning og har høj validitet.
Interessant er det, at ”drivet”, hvordan det enkelte individ skal stimuleres, hvilke opgaver man hhv. får og taber energi af, og hvordan en meningsfuld ramme er, kan afkodes direkte ved at kende sin ”talent DNA-kode” bestående af 10 top-talenter og 5 drænende talenter.
Denne teoretiske tilgang tager bl.a. udgangspunkt i Gallups forskning om de 34 parametre, der dokumenteret driver mennesker. En undersøgelse, der er lavet med mere end 20 millioner mennesker.
*Kilde https://www.gallup.com/cliftonstrengths/en/253790/science-of-cliftonstrengths.aspx
Et menneskeligt talent er udviklet ved, at man har trænet forbindelser i hjernen gennem hele sin opvækst, hvor der hele tiden dannes synapser i forhold til den strategi, man tillærer sig at navigere ud fra. Når man oplever succes i talentdannelsen og brugen af talentet, udløses der dopamin og meningsfølelse = jo mere vores talenter stimuleres, des mere engagerede og motiverede bliver vi.
Med Play Your Talent kan man få en banebrydende indsigt i denne ”talent DNA-kode”, så man kan højne ens ledelsessucces og sætte en mere meningsfuld og motiverende ramme for både den enkelte medarbejder og teams.
Via det simple system kan man nemlig både se den enkelte og teamets kultur og drive, uden at det er en lang og tung proces, hvor alle skal have tilsendt tests med en masse administration til følge. Alle tjekker selv ind med den samme kode via deres mobiltelefon og melder sig ind i de teams og roller, man er en del af.
Play Your Talent er derfor et værktøj, der kan højne meningsskabende ledelse og give et brugbart og konkret bud på, hvordan man skal lede både den enkelte og kulturen baseret på konkret talentdata. Herved kan performance øges markant på en simpel og let måde.
OPSUMMERING:
Mening er vigtigt for alle. Og særligt dem, der har ansvaret for at lede og undervise, vil jeg anbefale at få viden og indsigt i, hvad der er meningsskabende for det enkelte individ og teamet som helhed. Stimulerer man talentets ramme, vil man opleve, at drive, motivation og engagement stiger helt naturligt.
En leder, der ikke formår at skabe en meningsfuld ramme for et team og for den enkelte, har utrolig svære betingelser for at lykkes, og resultatet er demotiverede medarbejdere med lav produktivitet. Værst tænkeligt kan man miste talentfulde medarbejdere, der ikke på optimal vis fik sat deres talenter i spil. Tallene er tydelige:
Uengagerede medarbejdere er dyrt: Smith School of Business, Queens University, AON Hewitt
37 % mere sygefravær
60 % flere fejl i arbejdet
16 % mindre profitabilitet
37 % mindre jobvækst
65 % lavere aktiekurs over tid
Samtidig tror jeg på, at en af grundene til stress er, at menneskers talenter ikke er i spil, og at de ikke har en ramme til at være det. Der findes ikke noget mere stressende end ikke at blive brugt til det, man er god til; man kan nemlig derved ikke hente succesfølelse og selvværd. Det har en stor konsekvens for følelsen af tilstrækkelighed og succes.
Så ved at sætte fokus på meningsskabende ledelse kan man ikke bare højne motivation og effektivitet – man kan afhjælpe et samfundsproblem med mistrivsel.
Refleksion:
Tænker du i meningsfuld ledelse?
Er din dag meningsfuld?
Giver dine opgaver mening?
Giver din rolle mening?