Få styr på forhandlinger og forberedelser
Når drømmejobbet først er i hus, tænker mange, at forhandlingerne er ovre. Det er de dog ikke – tværtimod! Du kan altid forbedre din situation, og derfor er det vigtigt, at du løbende overvejer dine muligheder. Hvis du er mange år i en virksomhed, skal du jo ikke risikere, at din udvikling eller din løn ikke bevæger sig. Derfor er det vigtigt at gøre sig nogle overvejelser om, hvad du kan have af forhandlinger på arbejdspladsen.
De forskellige former for forhandlinger afhænger af virksomheden. Nogle har årlige lønsamtaler, nogle har performancesamtaler, men som udgangspunkt er det et krav, at alle arbejdsgivere holder medarbejderudviklingssamtaler (MUS) med deres medarbejdere mindst én gang om året. Det er derfor vigtigt, at du sætter dig ind i, hvilke former for forhandlinger der er på din arbejdsplads, så du kan være forberedt bedst muligt.
Forhandlinger på arbejdspladsen – der er mange måder at forhandle på
Hvis din arbejdsgiver afholder lønsamtaler, er det vigtigt, at du kan medbringe et par gode argumenter for, hvorfor du skal stige i løn eller få andre medarbejder-goder. Derudover er det en god idé at researche på, hvad andre i lignende stillinger eller med lignende baggrund får i løn. I et tidligere blogindlæg er vi gået mere i dybden omkring dette; du kan læse det her. Husk, at du aldrig skal sælge dig selv for lavt.
Hvis din virksomhed afholder performancesamtaler, er det vigtigt, at du har reflekteret over din performance siden sidste samtale (eller siden ansættelse, hvis det er din første samtale). Hvordan har du forbedret dig, hvilke ting er du lykkedes med, og hvordan arbejder du aktivt på at udvikle dig? Hav gerne konkrete eksempler med på projekter eller situationer, hvor det er gået rigtig godt. En performancesamtale kan nemlig også være en vurdering af, hvem der med tiden er klar til en mulig forfremmelse.
MUS er også en forhandling på arbejdspladsen
Forberedelserne til MUS handler som performancesamtalen om, at du har reflekteret og fundet eksempler på dit gode arbejde. På en MUS er der ikke kutyme for at forhandle løn, da samtalen udelukkende handler om dig, din udvikling og din trivsel i virksomheden. Før samtalen får du oftest til opgave at forberede lidt omkring dine ønsker og mål; og det er generelt en god idé at tænke over, hvad du gerne vil have ud af samtalen. Ønsker du videreuddannelse, at være på projekter andre steder i virksomheden eller måske en forfremmelse? Og vil du vide, hvad der skal til for at opnå det? Så er det på dette møde, du kan snakke med din leder om det. Det er dog vigtigt, at du husker argumentationen for, at du vil og bør opnå dine ønsker. Mangler du fx afveksling eller udfordringer, så er det en god idé at sige det, så din leder er klar over det. Husk: Hvis du ikke fortæller og gør opmærksom på, hvad dine mål og ønsker er, kan du hurtigt blive forbigået eller overset. “It is a two way street” i alt hvad vi gør, og derfor er det også tilladt at stille krav til sin leder, hvis fornemmeste opgave er at sørge for, at du har vilkår, kompetencer og motivation til at levere det, du er ansat til.
Vi håber, at dette har givet et lille indblik i, hvad du kan forvente af de forskellige forhandlinger med arbejdsgiver, og hvordan du griber forberedelsen an. Hvis du ønsker yderligere sparring til forhandlinger, eller generelt om din karriere, er vi klar til at hjælpe dig. Læs mere her.