Hvor mange af de typiske jobsøgningsfejl har du mon lavet for nyligt? Jobsøgning kan være en jungle at finde hoved og hale i, og hos Boovot taler vi ofte med jobsøgende om de frustrationer, man kan møde i en jobsøgningsproces. For at hjælpe dig bedst muligt giver vi dig her de 5 typiske fejl, man begår som jobsøgende, og så råder vi dig til, hvordan du undgår at lave dem.
1: “Jeg kan kun søge et job, hvis jeg opfylder alle kriterier”
Mange jobsøgende kan bruge en del tid på at lede efter jobopslag med stillingsbeskrivelser og krav, som de kan leve op til. De tror fejlagtigt, at de kun kan søge en stilling, hvis de opfylder alle kriterier. Realiteten er dog, at virksomheden i høj grad har beskrevet, hvad de optimalt set ønsker, at den kommende ansatte kan eller har erfaring med. Det betyder ikke, at det ikke kan ændre sig, hvis den jobsøgende f.eks. har ekstra meget erfaring med ét kriterie, men mangler erfaring med et andet. Og der kan også være stor forskel på, hvor stor vægtning et kriterie reelt har i det daglige arbejde, og ligeledes hvor nemt et kriterie ville kunne oplæres, hvis nødvendigt. Det vil altså sige, at der kan være stor forskel på, om kriterierne er reelle krav eller blot ønske-kriterier fra virksomhedens siden.
Men hvordan ved du så, om det er det ene eller det andet? Som du nok kan tænke dig til, så kan du ikke vide det uden at spørge. Derfor bliver vores råd til at undgå den første typiske jobsøgningsfejl at ringe til kontaktpersonen på stillingsbeskrivelsen for at høre lidt nærmere ind til det, du er i tvivl om. Spørg, før du skrotter din drømmestilling, fordi du tror, at du ikke vil blive taget i betragtning.
2: “Jo mere, jo bedre”
Den her fejl kan komme til udtryk i to situationer.
For det første tror jobsøgere ofte, at kvantitet vinder over kvalitet, når CV og jobansøgninger sendes afsted – mange tror, at hvis de sender flere ansøgninger, så vil det statistisk set øge deres muligheder for at blive kaldt til samtale. Realiteten er dog ofte, at hvis man som jobsøgende prøver at ramme alle stillinger og virksomheder, så rammer man ingen.
Udvælg i stedet et mindre antal stillinger, du vil søge, og brug tid på at gøre dit CV og din ansøgning specifik og relevant til netop de stillinger. Søger du en opslået stilling, så læs mere om ansøgningens ABC her, og søger du uopfordret, så læs vores guide her.
For det andet tror mange jobsøgere fejlagtigt, at de skal have al deres erfaring presset ind på deres CV og i deres ansøgning, ‘for jo mere information, man skriver, jo bedre’. Realiteten er dog, at den vigtige information meget hurtigt vil drukne blandt det mindre vigtige. Hvis du laver denne fejl, risikerer du derfor at blive valgt fra, inden dit CV overhovedet bliver læst, fordi det er for uoverskueligt; og en hurtig screening vil ikke fokusere på det, du reelt har erfaring med og kompetencer indenfor.
I stedet bør du bevidst udvælge den erfaring og de kompetencer, du har, som er relevant til lige netop den stilling, du søger. Alt andet skal væk fra dit CV eller blot skrives meget kort. Et udtryk for dette er også: kill your darlings. Du kan læse vores guide til CV’ets ABC her.
3: “Jeg skal bare skrive jobansøgninger dagen lang”
Mange jobsøgende tror fejlagtigt, at det eneste, de skal gøre, er at skrive jobansøgninger dagen lang. De glemmer, at der også er mange andre aktiviteter, der ikke direkte relaterer sig til jobsøgning, som er mindst lige så vigtige. Husk derfor at holde fast i en sund døgnrytme, planlæg pauser, research på interessante virksomheder/jobopslag og – måske vigtigst af alt – invitér folk i dit netværk på kaffeaftaler for sparring eller for at få muligheden for at blive opmærksom på eventuelle opslåede stillinger.
4: “Jeg gør det på min måde”
At skulle følge de gængse retningslinjer for jobsøgning kan for mange jobsøgende føles som en spændetrøje. Derfor er der mange, der efter lidt tid med afslag begynder at slække på retningslinjerne – enten fordi de bliver opgivne og dovne, eller fordi de i et desperat forsøg prøver at skille sig ud fra mængden.
Det kan ske på to måder:
Først er der dem, der begynder at sende CV og ansøgning afsted på en anden måde, end den, der bliver bedt om i stillingsopslaget. De tror fejlagtigt, at de skiller sig ud på den gode måde ved at gøre dette – eller også sker det blot som dumme-fejl, fordi de bliver sløsede. Måske sender de den afsted til virksomhedens kontaktmail i stedet for at bruge det online rekrutteringssystem, eller måske glemmer de at skrive den anviste overskrift i mailens emnefelt. Der er en grund til, at disse retningslinjer er lavet, så glem ikke altid at dobbeltchecke med dem, inden du sender ansøgningen afsted.
Derudover er der dem, der begynder at skille sig ud ved at være meget kreative med CV og/eller ansøgning … måske lidt for kreative. Og misforstå os ikke her, for kreativitet er godt. Du skal bare huske, at det stadig skal være overskueligt at få et overblik over, hvem du er, hvad du har lavet, og hvordan du kan bringe værdi til virksomheden.
5: “Jeg ved præcis, hvad jeg har gang i”
Mange jobsøgere tror fejlagtigt, at jobsøgning er nemt og ligetil, og de går derfor ofte længe uden at opsøge viden eller hjælp. Lidt for længe. Men jobsøgende er (forhåbentlig) eksperter i det job, de søger – ikke i selve jobsøgningsprocessen – og derfor vil der forståeligt nok blive lavet en del fejl. Det er dog også helt okay, for hvor skulle de vide det fra?
Sådan behøver det dog ikke at være, for det kan sætte dig mange uger bagud, fordi du risikerer at spilde tiden på noget, der ikke får dig tættere på dit drømmejob. Derfor bør du i stedet fra start afsætte tid til at undersøge, hvordan et skarpt CV og en god ansøgning bør skrives og sættes op.
En anden ting, du bør overveje allerede fra start, er at hive fat i folk fra dit netværk eller professionelle jobsøgningsrådgivere. Hvorfor ikke opsøge sparring hos dem, der har været møllen igennem for nyligt eller dem, der til dagligt arbejder med at yde rådgivning til jobsøgning?