Når jobsamtaler rykkes online, kan især én ting hurtigt blive glemt, nemlig det personlige. I denne artikel giver en af Boovots karriererådgivere dig sit bud på, hvordan du også virtuelt får vist din personlighed frem gennem kropssprog, smalltalk og udstråling – uden at det går på kompromis med andre vigtige elementer af din jobsamtale.
I en jobsøgningsproces handler det om at sælge sig selv bedst muligt på flere parametre og ad flere omgange. Første skridt er at skrive et målrettet CV og en ansøgning, og næste skridt er den første jobsamtale.
Mens dit CV og din jobansøgning gerne skulle være fokuseret på især dine faglige kompetencer og den værdi, du kan tilføje virksomheden, så vil jobsamtalen have en ekstra dimension; nemlig din mulighed for også at vise din personlighed frem. Og det skal du gerne udnytte til fulde.
Men hvorfor er det vigtigt at vise sin personlighed frem til en jobsamtale?
Det er der flere grunde til:
- Både du og din kommende arbejdsgiver ønsker, at der er et match med hele dig.
- Du skal passe ind i teamet og virksomhedens arbejdskultur.
- Din personlighed er måske det sidste, der afgør, om det bliver dig blandt de andre kvalificerede ansøgere med lignende erfaring.
- Du er lettere at huske, når du gør et godt personligt indtryk.
Til en fysisk jobsamtale er der mange omstændigheder, der gør det lettere at vise sin personlighed frem. Ofte smalltalker I på vejen hen til det lokale, hvori samtalen skal holdes, eller måske mens du bliver vist rundt i virksomheden og bliver tilbudt en kaffe inden samtalen. Smalltalk er ikke kun hyggeligt, det er også med til at skabe relation og tryghed mellem dig og intervieweren, så skuldrene sænkes lidt, inden I skal i gang med en intens jobsamtale.
Det betyder ikke, at det er umuligt at gøre online. Det betyder bare, at du må være ekstra opmærksom og gøre dig ekstra umage med lige netop det personlige indtryk.
Her kommer der 5 helt konkrete råd til, hvad du skal være opmærksom på:
1. Gør dig umage med baggrund, lys og lyd
Selvom du ikke bliver ansat på din boligindretning, så forstyrrer det alligevel unødvendigt med for mange genstande i baggrunden. Hav derfor en så neutral baggrund som muligt, og sørg for ikke at sidde med ryggen op ad et vindue, så du bliver helt mørk på skærmen. Derudover bør du for en god ordens skyld teste lyd, kamera og systemet af inden jobsamtalen.
2. Skab en tryg og afslappet stemning for dig selv
Tænk på at skabe den samme trygge stemning, som smalltalken hen til det fysiske interview-lokale normalvis giver dig. Det kan du f.eks. gøre ved at trække vejret dybt 10 gange, stille dig i en power-pose og stille et glas vand eller kop kaffe på dit bord, hvis du får brug for en pause undervejs.
3. Stemmeføring, øjenkontakt og kropssprog
Undervejs i samtalen er det en god idé at være ekstra opmærksom på din stemmeføring, så du ikke fremstår nervøs ved at tale enten for hurtigt eller langsomt. Derudover bør du huske at kigge ind i dit webcam, smile og rette ryggen. Husk på, at det kun er et lille udsnit af dig, man fysisk kan se, så derfor bliver der også lagt ekstra mærke til de ting, der kan ses.
4. Tag initiativ til at dele ud af dig selv
Dem, der interviewer dig, skal nok sørge for at få spurgt ind til din faglighed og erfaring – men du skal selv skal tage initiativ til at få din personlighed frem. Vis gerne din udstråling, og fortæl lidt om, hvad du får energi af udover arbejde eller en sjov hobby, du har kastet dig over for tiden.
5. Vær også nysgerrig på dem, der interviewer dig
Ved at spørge ind til dem, der sidder på den anden side af skærmen, vedligeholder du både smalltalken og viser din interesse i også at lære dem at kende. Hvis din kommende leder er til stede til mødet, er det også din mulighed for at få et indtryk af, hvilken type leder, du får.