Hvordan din studietid påvirker din fremtidige økonomi
Tiden som studerende er med til at forme din fremtid – det er der ikke nogen tvivl om. Det at flytte hjemmefra, stå på egne ben, selvstændigt styre en husholdning, vælge uddannelse og få job er med til at afgøre din fremtidige indtægt tillige med de livsvalg, du foretager dig, og din evne til at forhandle og stille de rigtige spørgsmål. Alle disse faktorer har større indflydelse på din økonomiske fremtid, end du lige umiddelbart går og tror. Tiden som studerende byder fx på økonomiske udfordringer og muligheder, som man skal lære at løse og bruge til sin fordel – dette kan have indflydelse på, hvordan man løser økonomiske udfordringer i fremtiden.
Vi går i skole for at få et job, så vi kan tjene penge, men vi lærer ikke noget om penge i skolen. Vi lærer at blive dygtige medarbejdere, som lærer ikke at lave fejl – men det kan også være vigtigt at fejle en gang imellem, da det er vores fejl, vi lærer mest af. Væsentligt er dog, at vi i skolen ikke lærer om gæld, reelle aktiver, indkomst, forbrug eller skat, som har så stor en påvirkning på vores liv og vores muligheder nu som i fremtiden.
Allerede som studerende, på alle niveauer, er det derfor vigtigt at lære at prioritere i sine indtægter og udgifter samt tage nogle beslutninger omkring, hvordan man gerne vil leve livet nu og i fremtiden. Det også vigtigt at acceptere, at du ikke kan få det hele med det samme, så du må prioritere, hvad der er vigtigst for dig. Studietiden kan nemlig være dyr, når man gerne vil det hele, fx både få ny telefon, tage ud at spise, tage på Roskilde og gå i byen i weekenderne (dette er selvfølgelig præ og post corona).
Et vigtigt værktøj er budgetlægning, som giver styr på dine udgifter og indtægter. Ved at få et dybere kendskab i din økonomi kan du sikre, at du altid har et overblik, hvilket hjælper både på den korte og den lange bane. På kort sigt ved du, hvad der er råd til, og du kan dermed lettere tage valg om hvorvidt fx fitness, en hobby eller take-away er noget, der skal prioriteres. På lang sigt kan du begynde at planlægge fremtiden og fx spare op til en ferie, et semester i udlandet eller køb af bolig. Derudover er det altid en god ide at have en nødopsparing; den kan bruges i krisesituationer, hvor man står og skal bruge penge her og nu. Det kan fx være, hvis din computere går ned, telefonen står af eller der kommer andre uforudsete udgifter.
Nogle økonomiske valg er op til dig selv som studerende, mens andre føles som om, at de er ude af dine hænder. I de fleste store studiebyer er det svært at finde noget at bo i, og hvis det derudover skal være SU-venligt, kan det være nærmest umuligt, medmindre man er heldig at få plads på et kollegie. Derfor sidder mange unge mennesker for en dyr husleje og med en lav indkomst. Dette kan føles som noget, der er ude af ens egne hænder, og selvom man søger med lys og lygte efter noget billigere, kan det være en midlertidig situation, som skal overstås, medmindre man ikke har noget imod at pendle. Nogle af de valg, der derimod er op til dig, handler dog om andre steder at spare. Fx kan du strukturere dit sociale liv, så du mødes med venner og veninder derhjemme frem for på barer og restauranter. Her kan du spare mange penge, og det er som oftest lige så hyggeligt – hvis ikke hyggeligere. Du kan eventuelt lave en madklub med nogle venner eller måske endda en form for økonomisk konkurrence; og så er det altid en god idé at snakke om, hvordan I hver især sparer penge i hverdagen.
De fleste studerende er berettiget til SU fra staten, og mens nogle har studiejob, er SU’en for andre den eneste indtægt, der er. For dem, der har studiejob, er det vigtigt at være opmærksom på loftet for indtjening og en ordentlig behandling fra arbejdsgiver. Fx kan der være faktorer som løn under sygdom, overarbejdsbetaling eller ugentlige timetal, som er til at forhandle om. For dem, der kun har SU og ikke har mulighed for fast studiejob, er det en god idé at tænke på alternative måder at øge ens indkomst på. Det kan fx være gennem sæsonarbejde i et vikarbureau over sommeren eller småjobs gennem diverse platforme, når der er tid og overskud. Det kan nemlig være med til at gøre studietiden lidt sødere.
En anden måde at supplere indkomsten på er ved et SU-lån. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at det stadig er et lån, der skal tilbagebetales. Selvom det har en bedre rente og i mange tilfælde er mere hensigtsmæssigt end et forbrugslån, skal du stadig betale det tilbage efter endt uddannelse – og det kan påvirke dit fremtidige økonomiske råderum. Derfor skal du altid tænke dig godt om, inden du ansøger om et lån.
Det er i din ungdom, du lægger grundstenene til din økonomiske fremtid; og derfor er det vigtigt at gøre sig nogle tanker om det. Hvis du fx optager større eller mindre forbrugslån, skal du først betale dem ud, før du for alvor kan få opfyldt nogle af dine andre økonomiske mål.
Ønsker du at blive klogere på, hvordan du kan spare penge, kan du læse mere her: Spar penge på indkøb, store som små!
Derudover står vi altid klar til at rådgive dig om din økonomi – også med udgangspunkt i fx budgettering eller FIRE. Du kan læse mere om vores forskellige løsninger her.