Hvornår har du sidst stoppet op og taget et blik på dit forbrug?
I denne omgang af Boovots venner har vi taget en snak med Jane Piper, som er ekspert inden for minimalisme og privatøkonomi, om købestop. I denne artikel kan du blive klogere på købestop som begreb og dermed også, hvordan du som forbruger kan blive mere bevidst om dit forbrug.
For at nå dertil, hvor du bruger dine penge bevidst, kræver det måske, at du ser lidt anderledes på dine penge, end du er ellers er vant til. Penge er ikke blot noget, du skal bruge på ligegyldige ting. De penge, du har tjent med din tid, indsats og energi skal derimod gerne bruges på måder, som skaber ren og skær lykke hos dig.
Med dét som mål vil du formentlig kunne skære en del af dit forbrug fra og dermed også spare penge. Penge, du i stedet kan bruge på det, du reelt har brug for – såsom opsparing og investering. Ifølge Jane Piper kan et såkaldt købestop have en stor effekt ift. at komme i gang.
Hvad er købestop?
Formålet med et købestop er at give dig selv en pause fra det hovedløse forbrug og dermed også muligheden for at mærke efter, hvad du virkelig savner og hvilke køb, der bare var blevet ren og skær vane.
Der findes ikke en fast definition på købestop, men begrebet skal ikke forstås helt bogstaveligt. Det ville nemlig betyde, at du skulle afholde dig fra at købe noget som helst (inklusiv mad!), hvilket i sig selv er en anelse urealistisk. Janes variant af købestop går i stedet ud på, at du i en kortere eller længere periode kun køber ting som mad, medicin og andre virkelig absolut nødvendige ting. Det vil med andre ord sige, at ting som f.eks. tøj, take away, to go-kaffe, dameblade og lignende ikke skal indgå i dit forbrug i denne periode.
Hvilke fordele er der ved købestop?
Den største fordel ved et købestop er den pause, det giver dig fra den evige jagt på “mere, bedre, nyt”. Forbrugssamfundet har opdraget os til hele tiden at være på udkig efter det nye køb frem for at være taknemmelige for alt det, vi allerede har. En forbrugspause kan give dig ro til at opdage, hvad du egentlig gerne vil bruge dine penge (og din tid) på.
Jane har selv foretaget et købestop tilbage i 2014, hvor hun fik ændret sin tidligere vane med at købe tøj, hver gang der var udsalg, sæsonskifte eller moden skiftede. “Jeg opdagede, hvor lidt nyt tøj jeg egentlig havde brug for. Jeg endte med kun at have yndlingstøj i skabet og sparede en del penge, som jeg brugte til at betale gæld af”, fortæller Jane.
Men købestoppet var ikke kun en fordel for Janes tøjbudget. Faktisk smittede købestoppet af på hele familiens forbrug, så nu bruger de kun halvdelen af deres løn, og de bruger den kun på ting, de værdsætter. Resten investerer de. Og de sparer også tid ved at droppe shoppeture og den førnævnte jagt på “mere, bedre, nyt” – en beslutning, de fleste børnefamilier nok kunne gøre nyttig brug af.
Hvad er de bedste råd, når købestop kan være svært at overholde?
Find nye fællesskaber. Hvis dine nuværende venskaber handler meget om forbrug og en konstant sammenligning af nyt tøj, ferier og biler, så prøv at tage et skridt i retning af fællesskaber, hvor forbrug ikke er omdrejningspunktet. I 2017 startede Jane selv Facebook-gruppen ‘Minimalisme og købestop’, hvor der netop deles erfaringer med at leve med færre ting og kun bruge penge på det, man virkelig sætter pris på.
Og hvis du er lige ved at “falde i” og bruge penge på noget, som ligger udenfor købestoppet, så er Janes bedste råd at tilgive dig selv og se fremad. Der er intet vundet ved at slå sig selv i hovedet – det tager lang tid at ændre indgroede vaner, og det er nemmere, hvis du er sød ved dig selv undervejs.
Hvordan kommer man bedst i gang?
Hvis tanken om et købestop taler til dig, så er der garanteret noget i dine forbrugsmønstre, du gerne vil ændre. Og den bedste måde at komme i gang på, er ved at gå i gang med det samme, så du holder gejsten. Lad være med at vente til mandag eller den 1. januar. Som inspiration til at kickstarte dit købestop, er du mere end velkommen til at bruge øvelsen nedenfor. Start øvelsen med at bestemme perioden for dit købestop, og skriv datoen øverst til højre. Dernæst udfylder du de to bokse med hhv. de nødvendige køb, du skal have, og de ting, der er unødvendige.
Om Jane PiperJane er uddannet jurist fra 2008, har arbejdet med finansiel compliance de sidste 10 år og er for nuværende ansat i Erhvervsstyrelsen. Hun har skrevet om minimalisme og privatøkonomi på sin blog siden 2014, og hun drømmer om at sprede budskabet om, at man ved at leve med færre ting og bruge sine penge meget bevidst kan skabe det gode liv for sig selv. Hun har derudover skrevet to bøger: Den lille guide til minimalisme (2019) og Den lille guide til opsparing (2020) på Forlaget Penge. I 2020 startede hun også sin egen YouTube-kanal.