FIRE-bevægelsen er blevet mere og mere udbredt herhjemme. Flere og flere ønsker at skrue ned for et hektisk arbejdsliv, nyde andre aspekter af livet, slippe væk fra udefrakommende press og stress, trække sig tilbage fra hamsterhjulet eller det at opretholde et økonomisk glansbillede af den reelle virkelighed.
FIRE er en forkortelse af “Financial Independent Retire Early”, hvilket kan oversættes til “økonomisk uafhængighed, tidlig pension”. Det er en livsstil, som har til formål at opnå økonomisk frihed og kunne gå på pension, når man selv ønsker det. Dette kan man opnå ved at prioritere i sin økonomi, spare væsentligt mere op og investere denne opsparing samt reinvestere afkastet indtil pensionering. Afkastet skal være det, som skal forsørge dig resten af livet, når du selv vælger at gå på pension.
FIRE kræver, at du har et stærkt økonomisk fundament, som støtter op om de mål, du har. Dine mål sætter du selv ud fra dine ønsker og drømme; hver FIRE-plan er nemlig individuel, da det bl.a. handler om, hvor meget du vil leve for og skue på, hvor hurtigt du vil gå på pension, og om du vil have et bi-job eller en hobby på siden til at supplere med.
Her er nogle gode råd til at komme i gang:
Opsparing
Først og fremmest skal du have en nødopsparing/buffer til en uforudsigelig begivenhed, som kan ramme din pengepung. Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt du på et tidspunkt bliver ramt økonomisk af noget uforudsigeligt – det er bare et spørgsmål om hvornår. Derfor skal du altid have en nødfund stående kontant, som gør din økonomi robust og altid har likviditet.
Gæld
Vær opmærksom på gæld og sørg for at betale den af. Dermed ikke sagt, at du fx skal betale et boliglån af med det samme. Men betal den dyreste gæld af først, da dette frigiver likviditet til at kunne spare mere op og dermed investere mere. Når du låner penge, tager du penge fra din fremtid for at bruge nu, og det koster penge i kraft af ‘renters rente’-princippet. Så læg din ‘afbetalingsstrategi’.
Pengemønstre og forhold dertil
Ændr dit forhold til penge. De fleste af os har negative bindinger til penge og vores økonomi, og vi har både bevidst og ubevidst dårlige vaner, som medvirker til mindre gode økonomiske beslutnigner; måske du fx bruger flere penge på ‘nice to have’-ting, end du burde.
Dette mindset skal vi have lavet om på. Vi bliver nødt til at blive opmærksomme på vores pengemønstre for ikke at have et overforbrug. Det kan hjælpe at give sig selv en udfordring og foretage et købestop – på den måde bliver du selv opmærksom på dine gamle mønstre, så du stille og roligt kan ændre dem. Vaner er noget, vi skal arbejde med over tid for at ændre, og det er helt normalt at falde i og ende i de gamle uhensigtsmæssige vaner undervejs. Så må man blot sige ‘pyt’, og hoppe på hesten igen – vi er jo kun mennesker.
Skær ned på variable og faste omkostninger
For at kunne frigive penge, der i stedet kan sættes til side hver måned til investering, må du se på dine udgifter.
De variable udgifter er som udgangspunkt de letteste at skrue på; disse penge går fx til mad, tøj, personlig forplejning, fornøjelser og alt det, der ellers falder ind under ‘nice-to-have’ i dit liv. Se på dine forbrugsmønstre og vurdér, om der ikke er noget, du sagtens kan undvære, uden at du føler dig begrænset. Tag evt. dette i små bidder. Lav indkøbslister, hold dig til en madplan og planlæg dine køb for at undgå impulskøb. Dette sparer først og fremmest penge, men du hjælper fx også til at undgå madspild og til at udlede mindre CO2.
De faste omkostninger kan være sværere at ændre på, men det er som oftest her, du kan hente større penge til fremtiden. Overvej, hvad du ønsker her. Gennemgå, hvad du abonnerer på, og vurdér, om du overhovedet har behov for det. Der kan være mange penge at hente, hvis man gennemgår alle abonnementer og opsiger dem, som egentlig er overflødige.
Øg din indkomst
Det handler ikke kun om at spare; man må så sandelig også være dygtig til at indtjene. Dette kan gøres ved enten at tage flere timer på arbejdet, få et ekstra job (hvis du har energi og timer til det), være god til at lønforhandle og have styr på det at investere.
SKAT og fradrag
Har du husket at kigge din selvangivelse igennem? Er der nogle skattemæssige fradrag, du er berettiget til og kan gøre brug af? Måske har du kørselsfradrag, håndværkerfradrag, rejsefradrag, og/eller indbetaling til pension, som du kan indberette i din selvangivelse.
Beregn dit personlige tal
Hvordan finder du så ud af, hvor meget du skal bruge? Der findes flere metoder til beregning af, hvor meget du skal have, før du har “råd” til at trække dig tilbage. De mest anvendte metoder er 25-reglen og 4%-reglen:
- 25-reglen: Tag dit årlige forbrug (fra dit reviderede budget), som du har behov for til at leve. Hvis du fx har månedlige omkostninger for 15.000 kr., giver dette et årligt forbrug på 180.000 kr. Dette tal skal ganges med 25 for at få det beløb, som du skal have sparet op for at kunne trække dig tilbage (180.000 kr. x 25) = 4.500.000 kr.
- 4%-reglen: Planlæg efter kun at leve for/trække 4 % af dit afkast ud om året af det investerede beløb, således at din formue ikke mindskes og principielt kan holde livet ud. NB! I dette regnestykke skal du tage højde for skatten på dit afkast, herunder renteindtægter og udbytter, hvilket naturligt tager en god bid af afkastet.
Lav din egen plan og 4%-regel, så det passer præcist til dig, dit tempo, dine ønsker og din økonomi, og sørg for at få dine penge ud at arbejde for dig.
Hvis du ønsker at være med på FIRE-bevægelsen, handler det enkelt sagt om at skrue ned for dit forbrug, tjene mere/øge sin indkomst, spare mere op og investere smart.
Hvis du har brug for hjælp til at komme i gang, eller gerne vil vide, hvordan du optimalt set kan designe dit økonomiske liv, er du velkommen til at kontakte os direkte på tlf. 71 99 24 53.