Har du overvejet at sende en uopfordret ansøgning? Det kan virke svært, men kan give dig et job! Læs med her, hvor vi guider dig til den bedste ansøgning.
Hvis du er jobsøgende, er du sikkert blevet tudet ørene fulde om, at du skal huske at søge uopfordret. Ser man på tallene, skaffer de uopfordrede ansøgninger da også mange kandidater jobs hver dag. Alligevel kan det være svært, for hvor begynder man, og hvordan kommer man igennem med en uopfordret ansøgning?
Uopfordret ansøgning: Lad os afkræfte en myte!
En af de største misforståelser ved uopfordrede ansøgninger er, at man skal sende dem ud til alt og alle. Hvis du sender dit CV og en ansøgning til en generel mail i en virksomhed, du måske ikke kender til bunds og til en stilling, du ikke ved om findes, vil du sjældent få succes med at lande et job i sidste ende. Hvis du i stedet sender målrettede ansøgninger ud til virksomheder, hvor du har en idé om, hvad de laver inden for dit felt, er der derimod meget større chance for succes. Der er flere måder at målrette dine ansøgninger på, men det vigtigste er, at du har gjort dig følgende tanker:
- Hvorfor er det lige netop denne virksomhed, jeg søger job hos?
- Hvordan kan min ansøgning nå frem til den rigtige?
- Hvad kan jeg helt præcist bidrage med til virksomheden?
Skridt 1 til en uopfordret ansøgning
Til en uopfordret ansøgning er det første skridt at finde ud af, hvilke virksomheder du gerne vil sende den til. Her kan du bruge dit netværk og researche på relevante virksomheder, du kender til. Det er en god idé at sætte sig ind i, hvad de laver, hvordan de gør det, og hvordan de er struktureret. Med denne viden gør bliver det lettere at skrive og sende en uopfordret ansøgning ud, som er målrettet virksomheden, og du kan nemmere finde den relevante person at sende den til.
Skridt 2
Når du har fundet en interessant virksomhed, begynder dit næste skridt; nemlig at finde ud af, hvem den skal sendes til. Da de færreste virksomheder har et organisationsdiagram med medarbejdere og deres arbejdsområder liggende på deres hjemmeside, kan LinkedIn være et meget hjælpsomt værktøj til dette. Herigennem kan du finde medarbejdere inden for dit område og se, hvad de arbejder med. Nogle har måske uddybet det på deres profil, og andre igen har måske deres arbejdsmail stående. Hvis du kan få fat i disse informationer, kan du lettere målrette din ansøgning i forhold til arbejdsopgaver, og du kan måske også få sendt en uopfordret ansøgning direkte afsted til en relevant person.
Derudover er det en god idé at bruge dit netværk – både virtuelt og i virkeligheden. Måske du kender én, der arbejder i den virksomhed, du vil søge job hos, og ellers kender du måske én, der kender én, der arbejder der. Hvis du kan få fat i én, der arbejder der, kan du måske få en direkte kontakt eller et kaffemøde. Ved at bruge dit netværk kan du dermed også få mere viden om virksomheden, hvordan de løser opgaver inden for det felt, du arbejder med, og du kan – hvis du er heldig – finde ud af, hvem du skal kontakte.
Hvis du gerne vil vide mere om netværkning, kan du med fordel læse et af vores tidligere indlæg om emnet. Det er skrevet af Camilla Lærke Lærkesen, som er foredragsholder og har specialiseret sig i at netværke efter sin egen type. Du kan læse hendes gode råd til netværkning her.
Skridt 3
Når du har forberedt dig, researchet virksomheden og måske også fundet ud af, hvordan du kan målrette din ansøgning, skal du (hvis du ikke allerede har gjort det gennem dit netværk) formidle kontakt. Dette skal du gøre til den relevante person eller afdeling, du har fundet – og hvis du kan ringe, er det bedst. Hvis du ikke har et direkte nummer, kan man oftest ringe til hovednummeret og derefter blive stillet videre til den relevante afdeling eller person. Når du kommer igennem, skal du præsentere dig selv og høre om, hvordan de tager imod uopfordrede ansøgninger – måske du må sende den direkte til dem. Hvis det lykkes dig at formidle kontakt, er næste skridt at få skrevet en god ansøgning, der fanger virksomhedens interesse. I denne er det vigtigt, at du viser, at din ansøgning er målrettet til lige præcis denne virksomhed. Hvis du ønsker hjælp til dette, kan du finde vores gode råd til en ansøgning her.
Hvis du ønsker sparring på, hvordan du får succes med dine uopfordrede jobansøgninger, eller hvordan du bedst får målrettet den enkelte ansøgning, sidder vi altid klar til at hjælpe dig. Du er velkommen til at kontakte os til en uforpligtende snak her.