Kort sagt; deleøkonomi giver os en økonomisk frihed som vi ellers ikke ville have.
For mig at se, er der flere interessante aspekter ved deleøkonomi. Jeg hæfter mig dog ved disse to:
- muligheden for at mindske overflod og overproduktion til gavn for vores fælles klode
- muligheden for at styrke egen privatøkonomi ved at gøre passiver til aktiver
I min optik er det helt skørt at vi fortsætter med at overproducere, når vi har muligheden for at deles om alt det, vi allerede har, og på denne måde kan passe bedre på os selv og den verden, vi lever i. Man kunne fx stille sig selv spørgsmålet:
”Er det nødvendigt for mig, at eje en bil, hvis jeg kun bruger den ganske sjældent?”
I dag har du nemlig flere muligheder for at kunne leje en bil til konkrete formål, uden at det skal være hverken besværligt eller tidskrævende. Selv i Vestjylland, hvor vi bor.
Hvis du på den anden side er bilejer og tænker, at du ikke bruger din bil ret ofte, men at den er dejlig at have på dage, hvor det regner, til indkøb eller fordi du har små børn, hvorfor skulle du så ikke have muligheden for at tjene lidt penge på en ejendel, der ellers kun er en udgift for dig?
Her kan du gøre passiver (udgifter) til aktiver (indtægter).
Og det er netop denne del, min familie og jeg gør rigtig meget brug af. Vi ser det som en kæmpe win-win, både for vores privatøkonomi og miljøet generelt.
Hvordan gør vi så?
Vi lejer både vores hus og vores bil ud. I skrivende stund, er begge dele faktisk lejet ud. Og ja, det kræver koordinering og planlægning, men indtil nu har det været det hele værd for os.
Vi har flere års erfaring med at bruge Gomore til at leje vores bil ud. Før vi fik vores egen bil købte vi lift fra A-B, og nu lejer vi glædeligt vores egen bil ud til andre. Vi har ene af gode oplevelser i bagagen, og vi ser det som et kæmpe plus, at vi selv er i dialog med lejerne, og selv udleverer nøglerne til dem. Det, vi tjener på at leje vores bil ud har indtil nu dækket værkstedsudgifter, og det har vi været rigtig godt tilfredse med.
Vores hus lejer vi ud via Airbnb – helst i uger, hvor vi selv holder ferie i vores sommerhus. Heldigvis bor vi i familiekollektiv, og kan på den måde rykke ind hos naboen (mine forældre) for en kortere stund ved behov. Det kan være grænseoverskridende at leje sit hjem ud. Vi har dog ikke designermøbler, men derimod tre små børn (😉), og værdigenstande som fx sparegrise, kontanter, smykker, dyrt stel mm. stiller vi hos mine forældre i en papkasse imens. De penge vi tjener på at leje vores hus ud, har vi aftalt, at der skal gå ubeskåret til udlandsferie. I maj i år pakkede vi bilen og kørte til smukke Toscana i 14 dage for sidste års udlejningsindtægt. Og vi havde en fantastisk ferie!
Vores valg om at have mere tid i hverdagen
Alt dette hænger sammen med nogle valg vi har truffet omkring vores privatøkonomi. Vi har bosat os billigt i Vestjylland – i det skønneste familiekollektiv, man kan forestille sig. Beslutningen om at bo billigt hænger sammen med vores ønske om ikke at skulle arbejde fuldtid imens vores børn er helt små. God tid i hverdagen er vigtigt for os. Jeg har for nyligt startet egen virksomhed, og min kæreste har sammen med en partner overtaget en fysioterapeutklinik. Vi har egentlig den ønskede fleksibilitet i hverdagen, men fleksibilitet og god tid har en pris; en noget stram privatøkonomi, hvor opsparing til ferier ikke er prioriteret. Og det var på denne måde, at vi fik kredset tankerne ind på deleøkonomi, hvor vi ved at bruge vores ejendele aktivt, skaber et større økonomisk råderum. Som fx muligheden for en udlandsferie.
Så, sidder du derude, og har lyst til at udleje enten din bolig, din symaskine, din trailer eller noget helt fjerde, så er det bare om at kaste dig ud i det. Vi er nemlig blevet positivt overraskede over, hvor godt andre mennesker passer på vores ejendele.
Om mig:
Jeg driver til dagligt virksomheden Aktiemor.dk, hvor jeg formidler investering via min IG-profil Aktiemor.dk og på www.aktiemor.dk. Jeg holder foredrag og oplæg om investering (primært for begyndere) – og jeg hjælper også enkeltpersoner i gang ved 1:1 sparringssessions. Derudover arrangerer jeg investeringssaloner for mindre grupper.
I 2014 blev jeg uddannet sociolog, og ud fra en sociologisk vinkel er investering er et vildt spændende felt, da det historisk set har været båret af nogle kønsbestemte normer, der har tilskrevet, at det ikke er for alle og enhver at investere. Og det er ikke sandt!
Investering skal nemlig være en mulighed for alle – uanset køn, alder og økonomi.